Lun03082021

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Lupta senatorilor români cu puiul congelat din Brazilia şi cu merele din Polonia. „Există o staţiune de mere la Fălticeni şi eu merg în supermarket unde găsesc mere din Polonia”

supermarket3 Senatorii vor să pună carul înaintea boilor. Cu toate că în prezent România nu există un sistem de depozitare funcţional, iar majoritatea fermierilor nu sunt organizaţi, comercianţii vor fi obligaţi să achiziţioneze carne, legume şi fructe în proporţie de cel puţin 51% corespunzător fiecărei categorii, din “lanţul alimentar scurt”, adică din producţia autohtonă. Iniţiatorul proiectului, Ovidiu Donţu, admite indirect că ideea i-a venit după ce a găsit în supermarket pui congelaţi din Brazilia - "Vă daţi seama cât de proaspăt este şi câţi conservanţi se folosesc" - şi invocă "barierele" pe care marile lanţuri le pun producătorilor.

 Consiliul Concurenţei laudă iniţiativa care ar putea conduce la "creşterea ofertei de produse proaspete şi minim procesate", dar are şi câteva recomandări. Proiectul ar trebui să clarifice ce se va întâmpla dacă producătorii nu vor reuşi să acopere necesarul de 51% din achiziţiile comercianţilor. În timp ce reprezentanţii producătorilor agricoli vor contracte sigure, pentru a-şi pregăti marfa, oficiali ai marilor lanţuri de magazine fac aluzie la preţul produselor româneşti, care uneori este mai piperat decât la cele din import, din cauza susţinerii din partea statului de care se bucură producătorii din alte ţări: "Poate să scrie pe eticheta aia orice, clientul va alege preţul mai mic". Proiectul a fost votat de senatori şi urmează să fie dezbătut în Camera Deputaţilor.  vezi mai multe...

gandul.info