Lun03082021

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Fermierul din Agigea care îşi irigă afacerile cu fonduri europene

fermier agigeaDupă o experienţă de 40 de ani în agricultură, Gheorghe Lămureanu a învăţat că fondurile europene sunt un sprijin major pentru dezvoltare. Aşa a reuşit să-şi modernize fermele şi să construiască, prin asociere cu alţi antreprenori, un sistem de irigaţii.

Gheorghe Lămureanu are 60 de ani şi a ajuns să deţină două ferme: una vegetală şi una de animale. Cea vegetală se întinde pe o suprafaţă de 1.300 de hectare pe care cultivă grâu (600 hectare),  orz (200  hectare), rapiţă (300 hectare), floarea-soarelui (200 hectare) şi alte culturi. Spre exemplu, anul trecut, a cultivat 80 de hectare cu muştar şi coriandru, reuşind să vândă producţia cu aproape 90.000 de euro.

Spune că anul acesta nu a fost unul bun pentru producţie, dar a reuşit să ajungă la o cifră de afaceri de 1,5 milioane de euro şi la un profit de 10% din cifra de afaceri. Însă, în fiecare an, reinvesteşte întregul profit. Fermierul mai deţine şi o fermă cu 300 de oi şi capre, 15 vaci şi 20 de porci, care se întinde pe o suprafaţă de 200 de hectare. Creşte animalele pentru consumul propriu. În fermele sale, sunt angajaţi 47 de oameni.

Modernizări cu fonduri europene

De-a lungul anilor, Lămureanu a investit atât din fonduri proprii, cât şi din împrumuturi. Recent, a reuşit să achite un credit bancar de circa 400.000 de euro, luat pentru achiziţia de terenuri. Un alt sprijin important sunt fondurile europene nerambursabile. Fermierul din Agigea a obţinut o finanţare de la Comisia Europeană de peste 520.000 de euro, prin intermediul a trei proiecte.

Cu banii obţinuţi a cumpărat cele mai perfomante utilaje agricole şi şi-a modernizat cele două ferme. Totodată, în calitate de preşedinte al Organizaţiei Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii (OUAI) Agigea, Lămureanu a reuşit să acceseze fonduri în valoare de un milion de euro pentru inaugurarea primei staţii de pompare pentru sistemul de irigaţii care preia apă din Canalul Dunăre - Marea Neagră. vezi mai multe...

sursa: capital.ro