Lun08152022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Schimbări majore în topul celor mai mari proprietari de clădiri

imobiliare mariFruntaşii celor trei segmente comerciale ale pieţei imobiliare formaţi până în 2009 păreau de neîntrecut odată cu instalarea crizei, însă aceştia au fost detronaţi într-un timp record de investitori greu de depăşit.

Strategiile de dezvoltare anunţate de noile vârfuri ale pieţei indică o perioadă lungă fără modificări în topul celor mai mari proprietari. Şi asta nu din lipsa unor investitori potenţi financiar care să-i depăşească prin achiziţii, ci pentru că nu mai există suficiente produse imobiliare la vânzare pentru a crea un nou lider.

Cea mai spectaculoasă urcare în top a avut-o compania cu capital olandez CTP. În ultima jumătate de an, investitorul care a tatonat piaţa românească timp de şapte ani a devenit cel mai mare proprietar de spaţii logistice din ţară. Ca să urce pe podium a cheltuit circa 150 mil. euro, bani cu care s-ar putea cumpăra un mall de talia Promenada Bucureşti sau două clădiri de birouri de genul BOB şi BOC de lângă staţia de metrou Pipera. Cu alte cuvinte, o astfel de ascensiune este imposibil de replicat pe sectoarele de birouri sau retail.  

Cine a fost surclasat

Cea mai strânsă bătălie se poartă la vârful sectorului de birouri. Noua clădire pe care austriecii de la Immofinanz o construiesc peste drum de staţia de metrou Pipera le-ar asigura din nou poziţia de lider, însă până la inaugurarea imobilului, programată pentru primul trimestru de anul viitor, Ioannis Papalekas va preda deja turnul Bucharest One, aflat într-o etapă avansată de construcţie.

După finalizarea acestor clădiri, diferenţa dintre suprafaţa de birouri deţinută de cei doi concureţi se va mări de la 4%, cât este în prezent, la 17%. În ceea cei priveşte pe restul competitorilor din top cinci, cu excepţia moştenitorilor lui Dinu Patriciu, care nu au planuri concrete de extindere, atât Liviu Tudor, cât şi CA Immo şi-au exprimat intenţia de a construi noi proiecte de birouri, însă acestea nu vor schimba ierarhia actuală. Proiectul Orhideea Towers al CA Immo va reduce considerabil diferenţa faţă de portofoliul lui Liviu Tudor, dar chiar şi dacă antreprenorul român nu se va mai extinde aceasta va rămâne la circa 5%. vezi mai multe...

sursa: capital.ro