Dum08142022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Sistemul de sănătate din România se află pe ultimele locuri din UE la aproape toate criteriile

medicii"Sistemul de sănătate din România se află pe ultimele locuri din Uniunea Europeană pe aproape toate criteriile. Şi la investiţii, şi la cheltuieli pe cap de locuitor şi la indicatorii de sănătate. Cele mai pregnante probleme care sunt discutate la Bruxelles sunt cele legate de drepturile pacienţilor şi de felul în care pacienţii sunt trataţi în sistemul de sănătate din România", a declarat, sâmbătă, la Târgu Mureş, Cristian Buşoi, la Conferinţa Naţională de Farmacoeconomie şi Management Sanitar.

La Bruxelles "sunt asociaţii puternice ale pacienţilor europeni, care ridică constant chestiunea finanţării scăzute (a sistemului medial românesc, n.r.) în comparaţie cu alte ţări europene. A treia problemă ar fi accesul mult mai slab la medicamente şi la inovaţii în comparaţie cu pacienţii din alte ţări europene şi, sigur, un lucru foarte important, migraţia medicilor şi a personalului medical în general din România către ţările dezvoltate din vestul Europei", a adăugat sursa citată.

Europarlamentarul a menţionat că UE, prin "mecanismul semestrului european", face o serie de recomandări, iar în ultimele rapoarte s-au făcut referiri şi la sistemul de sănătate din România.

'Cel mai important instrument însă pe care UE l-a avut în legătură cu România este participarea la programul de asistenţă Banca Mondială, Comisia Europeană şi FMI. Trebuie văzut dacă acesta va continua, chiar şi în sistem prudenţial, chiar dacă nu cerem bani, să fim asiguraţi că suntem sub o umbrelă de protecţie în cazul unor probleme economice şi reforma sistemului de sănătate este o parte importantă a cerinţelor UE. Au cerut o finanţare mai bună, eficientizarea cheltuielilor, reducerea spitalizărilor nenecesare, susţinerea medicinii primare, unele s-au implementat, altele nu', a subliniat el.

În Sănătate şi Educaţie guvernele naţionale au ultimul cuvânt în privinţa normelor şi a finanţării, iar Uniunea Europeană poate face doar recomandări. vezi mai multe...

sursa: economica.net

Stiri mai vechi: