Sam01162021

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Ștergerea datoriilor s-ar putea întoarce împotriva CFR Marfă

cfr marfa gfddReluarea privatizării CFR Marfă, în 2015, depinde de răspunsul Comisiei Europene privind ștergerea datoriilor. Decizia, luată de guvern în 2013, a fost condiţionată de vânzarea companiei în acelaşi an. Pentru că procesul a eşuat, Bruxelles-ul ar putea considera că măsura a fost ajutor de stat. În acest caz, viitorul companiei ar fi sumbru.

Guvernul trebuie să convingă Comisia Europeană, în această lună, că ștergerea datoriilor de aproximativ 1,8 miliarde de lei ale CFR Marfă - 600 milioane lei la buget, 600 milioane lei către CFR SA şi 600 milioane lei reprezentând penalități de întârziere - nu este ajutor de stat. În iunie 2013, la o lună după ce a demarat procesul de privatizare a operatorului național feroviar de marfă, guvernul anunța ștergerea datoriilor prin conversia în acțiuni. Decizia era condiţionată de privatizarea companiei până în toamna aceluiaşi an.

Comisia ar putea repune datoriile pe rol

Acesta a mai precizat că Ministerul Transporturilor poate relua procedura de privatizare a CFR Marfă, dar demersul nu va fi uşor. „În cazul în care Comisia va deschide o investigație privind stingerea datoriilor companiei CFR Marfă, mi-e greu să văd o privatizare pe termen scurt. Comisia Europeană poate investiga stingerea datoriilor, iar prin măsurile care le impune are loc privatizarea. Noi vom argumenta că nu a fost ajutor de stat, conversia a fost dată în vederea privatizării, încercăm să privatizăm CFR Marfă. Dacă își pierd răbdarea cu noi, varianta lor dură este să deschidă o investigație care poate duce și la repunerea datoriilor pe rol, ceea ce ar fi grav pentru CFR Marfă“, spune președintele Consiliului Concurenței. vezi mai multe...

sursa: capital.ro

Stiri mai vechi: