Joi02252021

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Prima fermă ecologică de peşte, înfiinţată la Constanţa

pesti-465x390Gheorghe Stan a reuşit să-şi reconvertească ferma în prima crescătorie ecologică piscicolă din ţară, după o investiţie de 900.000 de euro din fonduri europene.

În urmă cu 11 ani,  Gheorghe Stan a preluat ferma piscicolă, înfiinţată în anii ‘60, din localitatea Bugeac din judeţul Constanţa. Totodată a luat în concesiune, pentru de 50 de ani, şi terenul de 1.600 de hectare, locul unde se află astăzi amplasate pepiniera şi bazinele piscicole. A început să crească crapi româneşti şi producţiile erau promiţătoare. Însă, în 2011, s-a gândit că trebuie să facă mai mult de atât şi a decis să-şi transformeferma într-o crescătorie ecologică de peşti. Uşor de spus, dar greu de făcut. Reconversia a durat doi ani şi a însemnat o investiţie de 900.000 de euro, fonduri europene nerambursabile.

Cum a fost înfiinţată ferma ecologică

După ce s-a hotărât să infiinţeze prima fermă piscicolă ecologică din România, Stan a început să caute crapi în străinătate. S-a orientat spre Germania de unde a cumpărat, în 2011, cinci tone de peşte din părinţi reproducători ecologici. La acea dată, antreprenorul a plătit în jur de 20.000-30.000 de euro pentru achiziţie şi pentru transportul în condiţii optime.

Prima producţie proprie a fost obţinută doi ani mai târziu, când a primit şi certificat de conformitate.
„Începând cu 1 decembrie 2013 am început cu piscicultura ecologică. Cum ajungi să produci ecologic? Trebuie să respecţi trasabilitatea. Peştele trebuie să urmeze un parcurs de doi sau trei ani, de la stadiul de icre până la stadiul de peşte gata de consum, ca să îndeplinească standardele ecologice. Trebuie să fie crescut într-un mediu natural şi trebuie hrănit cu mâncare ecologică“, spune Stan. vezi mai multe...

sursa: capital.ro

Stiri mai vechi: