Joi02252021

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Afaceri de familie: O treime din antreprenorii români au predat afacerile generaţiei următoare

 afacere familiara hhg29% dintre afacerile românești de familie cu venituri de peste 1 milion de euro au realizat cu succes trecerea la a doua generație de antreprenori, în timp ce 67% dintre acestea continuă să fie conduse de fondatori și se pregătesc pentru succesiune, conform unui studiu realizat de EY.

"Barometrul afacerilor de familie din România" este primul studiu EY România dedicat afacerilor locale de familie. 699 oameni de afaceri au răspuns în perioada 17 septembrie - 1 octombrie 2015 chestionarului online, dintre aceștia 400 de acționari, președinți sau membri ai Consiliului de Administrație, CEO, COO sau CFO într-o afacere de familie. Dintre cei 400, 90 conduc afaceri de familie cu cifră de afaceri ce depășește 1 milion de euro.

Dacă la nivel local, 32% dintre afaceri sunt conduse de lideri din a doua sau a treia generație, la nivel global, 53% dintre afacerile de familie sunt conduse de antreprenori care au preluat business-ul de la generațiile anterioare, conform unui alt studiu  EY.

Proprietarii – responsabili pentru succesiunea la următoarea generație de lideri

La nivel global, Consiliul de Administrație este identificat cel mai des ca responsabil pentru realizarea succesiunii (44%), urmat de proprietari și CEO. În România, proprietarii sunt responsabili pentru acest proces în 76% dintre cazuri, urmați de CEO (15%) și Consiliul de Administrație (9%).

Condiţii pentru angajarea membrilor familiei

Pentru a se angaja în firmă, este recomandabil ca membrii de familie să câștige experiență profesională în afara companiei. Intervalul optim indicat de 69% dintre afacerile românești de familie cu venituri de peste 1 milion de euro este de 3-5 ani de muncă în alte companii. La nivel global, afacerile de familie impun în medie trei ani de experiență profesională în afara firmei înainte ca tinerii membri de familie să se alăture afacerii într-o poziție de management . vezi mai multe...

sursa: capital.ro

Stiri mai vechi: