Ma11242020

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

După patru ani de finanţare masivă în agricultură, prin PNDR. Au luat banii, dar nu respectă standardele comunitare

agricultura gfggfgÎn urma zecilor de mii de proiecte prin care Uniunea Europeană a pompat în agricultura peste 8,1 miliarde de euro în perioada 2007-2013, au rămas mii de afaceri care încep să funcţioneze sau o duc mai bine. Cu toate acestea, rezultatele concrete sunt foarte departe de ţintele propuse. Spre exemplu, doar o companie din 17 care a luat fonduri pentru a creşte valoarea adăugată a produselor respectă standardele comunitare.

România a reuşit până acum să absoarbă aproximativ 90% din fondurile de peste 8,1 miliarde de euro alocate de Uniunea Europeană pentru sprijinul agriculturii româneşti prin PNDR 2007-2013. Sunt bani care ar trebui să se reîntoarcă în economie de pe sema celor peste 85.000 de fermieri, antreprenori şi autorităţi publice locale deveniţi mai prosperi şi pregătiţi să facă faţă unei concurenţe europene. În realitatete însă, realizările sunt departe de a fi la nivelul targeturilor stabilite, iar fermierii români mai au mult până să respecte condiţiile comunitare.

Ce au făcut tinerii fermieri în mediul rural

În primul rând, banii europeni prin PNDR au venit în România cu scopul de a ajuta la creşterea competitivităţii sectoarelor agricole şi forestier, iar pentru atingerea acestui obiectiv principal s-au creat mai multe măsuri prin care au fost finanţate diverse proiecte ale fermierilor. Una dintre cele mai importante astfel de măsuri se numeşte "instalarea tinerilor fermieri" şi a presupus încurajarea tinerilor să se mute în mediul rural şi sprijinirea acestora pentru a dezvolta exploataţii eficiente. În total, prin această măsură peste 12.900 de fermieri (95,22% din targetul din PNDR) vor primit în total peste 131,6 milioane de euro bani europeni (34,83% din targetul din PNDR), din care s-au plătit efectiv până la finele lui 2014 în jur de 270,1 milioane de euro.

Ce s-a întâmplat cu aceşti bani?

Fermierii care au finalizat proiectele finanţate de bani europeni au raportat o creştere a valorii adăugate brute (VAB) de 14,9 milioane de euro, adică doar 11,04% din targetul PNDR de 135 de milioane de euro. "Analizând valoarea VAB obținută de beneficiarii care au finalizat proiectele până la sfârșitul anului 2012, se constată că grupa de vârstă cuprinsă între 34 – 40 ani (la data semnării contractului) a înregistrat cele mai mari valori. De asemenea, s-a constatat că jumătate din beneficiarii care au finalizat proiecte în 2014 sunt absolvenți doar de studii liceale, astfel că peste 50% din VAB înregistrată provine din exploatațiile conduse de aceștia", se arată în raportul anual de progrese privind implementarea PNDR în 2014. vezi mai multe...

sursa: economica.net