Lun11232020

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Guvernul oferă monopol universităţilor pe piaţa formării profesionale. În joc sunt 24 de milioane euro, bani europeni

scoliiiiDouă Hotărâri de Guvern creează monopol pe piaţa formării profesionale a adulţilor cu studii superioare, interzicându-le celorlalţi jucători din piaţă să organizeze, de la 1 ianuarie, cursuri de formare, recalificare, specializare sau perfecţionare pentru persoanele cu studii superioare. Deciziile Guvernului vor conduce la intrarea în insolvenţă a peste 2400 de furnizori de formare profesională, dar la înjumătăţirea banilor europeni absorbiţi de România, pentru că aceste cursuri sunt finanţate din fonduri europene dedicate. Miza - peste 24 de milioane de euro, fonduri nerambursabile puse la dispoziţia României, pentru aceste programe, doar pentru 2015 şi 2016.

Ce se întâmplă acum pe această piaţă, ce se schimbă şi care va fi impactul schimbărilor

În prezent, şi furnizorii de formare profesională care funcţionează prin IMM-uri sau ONG-uri, dar şi universităţile acreditate au dreptul să organizeze cursuri de formare, recalificare, specializare sau perfecţionare pentru ocupaţii care necesită calificări de niveluri 5 şi 6, şi care se adresează adulţilor cu studii superioare. Concret, vorbim de cursuri de "manager de proiect", de "expert achiziţii publice", "expert accesare fonduri structurale şi de coeziune","expert administraţia publică", "expert/specialist în parteneriat public-privat" şi multe altele.
Şi unii, şi alţii organizează astfel de cursuri cu bani europeni obţinuţi în baza unor proiecte eligibile pentru finanţare europeană, prin programul operaţional dedicat - până acum POSDRU, de acum redenumit Programul Operaţional Capital Uman (POCU). vezi mai multe...

sursa: economica.net