Mie09222021

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Schimbări la legea adopţiei!

adoptiePersoanele care adoptă un copil vor beneficia de un concediu de acomodare de trei luni, dar și de o indemnizație, potrivit unui proiect legislativ care modifică legea privind procedura adopţiei.

Legea privind procedura adopției mai este completată, printre altele, de patru noi articole prin care sunt reglementate condițiile în care este acordat concediul de acomodare, precum și cele prin care acesta este suspendat sau încetează.
Potrivit proiectului de lege inițiat de Guvern, pe perioada concediului de acomodare, persoana îndreptățită beneficiază de plata contribuției individuale de asigurări sociale de sănătate, iar calculul și plata indemnizației, inclusiv a contribuției individuale de asigurări sociale de sănătate, se fac de către Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, scrie Agerpres.
Totodată, concediul de acomodare și plata indemnizației se suspendă dacă s-a dispus plasamentul copilului în regim de urgență sau dacă a fost pusă în executare hotărârea judecătorească privind revocarea încredințării în vederea adopției.

„Concediul de acomodare și plata indemnizației încetează cu ziua următoare celei în care se produce una dintre următoarele situații: a) a expirat perioada maximă de 90 de zile, b) la cererea persoanei îndreptățite, c) copilul a împlinit 18 ani, d) a avut loc decesul copilului, e) persoana îndreptățită care urma să adopte în calitate de persoană singură a decedat, f) a rămas definitivă hotărârea judecătorească privind revocarea încredințării în vederea adopției”, se arată în proiectul de lege.
De asemenea, perioada concediului de acomodare constituie „vechime în muncă, în serviciu și în specialitate, care se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu aceasta”.
Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 273/2004 privind procedura adopției și a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal are un caracter organic, iar Senatul l-a adoptat, în calitate de primă Cameră sesizată, cu unanimitate de voturi (100 de voturi ‘pentru’). vezi mai multe...
sursa: libertatea.ro