Sam09182021

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Aproape la fel de ușor ca aerul. Un nou tip de aur, creat de oamenii de știință

aurO echipă de cercetători din Elveţia a reuşit să producă în laborator o nouă formă a celui mai preţios metal de pe Pământ, aurul, informează Science Alert.
Cel mai uşor aur, produs de cercetătorii din Elveţia, este format din 98 la sută aer şi doar 2 la sută aur de 20 de carate şi proteine ​​din lapte.

Noul metal realizat în laborator păstrează luciul auriu de formă regulată.  Acest nou aerogel de aur este realizat aproape în întregime din aer şi are o serie de proprietăţi mult mai importante decât valoarea aurului din magazinele de bijuterii, relatează Science Alert.

"Aşa-numitul aerogel este de o mie de ori mai uşor decât aliajele de aur convenţionale. Este mai uşor decât apa şi aproape la fel de uşor ca aerul", a declarat Raffaele Mezzenga din cadrul ETH Zurich.

Mezzenga şi echipa sa de cercetători susţin că noua formă de aur este compusă din doar 2 la sută din materialul preţios, mai mult de patru cincimi din acesta fiind aur de 20 de carate, iar restul sunt şiruri de caractere-nanometri fine din proteinele ​​din lapte.

Mai întâi au trebuit să încălzească proteinele din lapte până la producerea fibrelor mici - cunoscute tehnic ca fibrile de amiloid - acestea apoi au fost amestecate într-o soluţie de sare de aur. În această soluţie, fibrele au devenit interblocate pentru a forma o structură de bază, iar particulele de aur cristalizat s-au transformat în particule mai mici în jurul ei. Astfel s-a format o reţea de fibră de aur-gel.

Marea provocare a venit  atunci când echipa a vrut să usuce soluţia fără a distruge reţeaua fină creată de fibrele de proteine ​​din lapte şi aur. Cercetătorii au trebuit să supună soluţia la un proces lung şi delicat numit uscare supercritică, care este, de asemenea, folosit pentru a decofeiniza cafeaua.

Pe parcursul procesului, cercetătorii şi-au dat seama că ar putea optimiza culoarea aerogel-ului prin adăugarea unor particule mai mici de aur în soluţia creată. "Când am schimbat condiţiile de reacţie, aurul a început să se cristalizeze în microparticule, mai bine spus nanoparticule, şi astfel a rezultat un aur de culoare roşu-închis", a declarat unul dintre membrii echipei, Gustav Nyström. vezi mai multe...
sursa: antena3.ro