Joi10292020

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Andreea Marin cere socoteală autorităților pentru răniții din Colectiv

explicatiiÎn ultima perioadă, chiar dacă a fost mai mult absentă de pe micile ecrane, Andreea Marin (40 de ani) a fost foarte prezentă mai ales pe rețelele sociale, unde mobilizează diferite campanii pentru cauze sociale. De această dată, vedeta și-a îndreptat atenția către victimele rănite în incendiul de la Colectiv, pentru care încearcă să facă dreptate în fața autorităților.

Andreea a scris un mesaj adresat în special unei comisii care urmează să decidă care dintre pacienți vor fi trimiși în străinătate pentru a fi tratați. Vedeta vrea neapărat să știe care sunt criteriile după care aceștia vor fi aleși și, mai mult, aceasta vorbește despre experiența personală cu medicii din România.

„Astăzi am aflat că va exista o comisie care va decide ce pacient, victimă din Colectiv, va rămâne pentru a fi tratat în țară și cine poate pleca peste hotare, cu sprijinul statului, pentru continuarea tratamentului. Din păcate, cele mai multe dintre victime au nevoie de reconstrucție pe termen lung, și aici nu este vorba despre «urgență», iar ce nu e urgență nu se încadrează în sprijinul obținut prin ordonanță de urgență... Formularul E112 rămâne speranța pentru cei ce s-ar putea trata doar în Uniunea Europeană. Sunt curioasă să știu: care sunt criteriile după care se va decide tratarea unei victime din Colectiv într-un spital, s-o spunem direct, net superior ca și tehnologie aflată la dispoziția medicilor, cu alte cuvinte, cine va avea dreptul la o șansă mai bună de tratament și cine nu?”, își începe Andreea Marin mesajul.
„Cine are dreptul să spună «tu pleci, tu rămâi»?”

Vedeta vrea să știe mai ales cine face parte din comisie, dar și care sunt criteriile pe baza cărora aceste persoane au fost investite cu autoritatea de a lua o hotărâre în privința victimelor de la Colectiv: „Prevăd un răspuns: «pacientul x nu pleacă pentru că poate fi tratat în continuare și în România». Sigur, el poate fi tratat, dar cum, în ce condiții și cu ce rezultate pe termen lung? E vorba, oare, de același nivel de performanță medicală - și aici nu discutăm de pregătirea medicilor, nu facem comparații, dar da, facem comparații între tehnologiile aflate la dispoziția pacientului și, uneori, ne gândim și la modul de lucru. Pe scurt, cine are dreptul să spună «tu pleci, tu rămâi» și pe ce bază? ”.
Pacienții se tem să nu-și jignească doctorii

Cât despre dorința pacienților de a fi transferați, Andreea Marin mărturisește că ar fi auzit că aceștia se sfiesc de medicii lor, pentru a nu-i jigni. Mai mult, aceasta vorbește despre orgoliul profesional al doctorilor, care ar trebui scos din ecuație atunci când vine vorba de transferul pacienților într-un spital mai bine dotat.

„Vorbim aici despre viitorul unor oameni, greu încercați de soartă. Iar unii dintre ei își fac probleme că medicii lor din România s-ar putea simți jigniți dacă ei ar decide că vor să îmbrățișeze o șansă în altă parte. «Mi-e teamă să nu se supere doctorul meu...» - asta am auzit, la finalul vizitei în unul din spitale, din partea pacienților. De ce am avut impresia că e vorba de... teamă? De ce, într-unul dintre cele două spitale, am simțit că mai important este orgoliul, fie el și cel profesional, când așa cum gândesc eu, cu bunul simț  al unui om care nu este medic, importantă în ecuație ar trebui să fie doar viața pacientului, dar și calitatea vieții lui după ce va depăși perioada critică? ”, a mai scris vedeta pe profilul personal. vezi mai multe...
sursa: click.ro.