Ma10272020

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

SCUTUL ANTIRACHETĂ de la Deveselu, operativ. Ambasadorul SUA: Acest sistem nu este îndreptat împotriva Rusiei

activScutului antirachetă de la baza Deveselu a devenit operaţional începând de vineri. Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a declarat capabilitatea tehnică sistemului, subliniind componenta defensivă a acestuia şi precizând că este un moment important pentru România, pentru parteneriatul strategic cu SUA şi pentru NATO.

Lazăr Comănescu a declarat că finalizarea scutului a presupus un efort instituţional complex.

Din perspectiva României, participarea la sistemul antirachetă reprezintă un angajament strategic, susţinut de întreaga clasă politică şi de opinia publică, a spus Comănescu, subliniind că este un moment de maximă importanţă pentru România, SUA şi NATO.

Ministrul Afacerilor Externe a adăugat că scutul de la Deveselul este o dovadă de consolidare a parteneriatului strategic România-SUA, "parteneriat pe care îl vrem extins şi în alte domenii, mai ales cel economic".

Comănescu a reafirmat "caracterul exclusiv defensiv al scutului antirachetă", precizând că acesta nu este îndreptat împotriva Federaţiei Ruse şi va fi utilizat doar în scopuri defensive, în faţa ameninţărilor din afara continentului.

De asemenea, ministrul Apărării, Mihnea Motoc, a precizat la ceremonia de declarare a capabilității tehnice a facilității antirachetă Aegis Ashore din cadrul Bazei militare de la Deveselu, că sistemul antirachetă de la Deveselu este indiscutabil cel mai important proiect strategic bilateral româno-american.

Şi ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, a reiterat că sistemul antirachetă de la Deveselu este conceput împotriva amenințărilor din afara Europei, nu este îndreptat împotriva Rusiei și nici măcar nu are capabilitatea de a amenința Rusia.

"Acest sistem este proiectat doar pentru a contracara ameninţări venite din afara Europei. Aşa cum a spus domnul ambasador Comănescu, NU este, repet NU este îndreptat împotriva Rusiei şi nu are capacitatea de a reprezenta o ameninţare pentru Rusia. Am explicat acest lucru Rusiei cu numeroase ocazii. Totodată, ne-am oferit să colaborăm cu Rusia pentru a-i atenua îngrijorarea şi, în cazul în care doreşte acest lucru, pentru a-i proteja pe toţi cetăţenii noştri de rachete balistice din afara spaţiului euroatlantic", a explicat Klemm. vezi mai multe...
sursa: romaniatv.net.