Ma08112020

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Un amor scandalos. Maria Obrenovici, amanta lui Cuza, a doua primă doamnă a Principatelor Unite

douaZona Pieței Amzei din Capitală este una plină de istorie. Și, deseori, de istorii amoroase spectaculoase. Acolo a locuit, de pildă, Mița Biciclista, pe numele ei adevărat Maria Mihăescu, una dintre cele mai celebre curtezane ale Bucureștiului anilor ‘20 ai secolului trecut.

 Cu șaizeci de ani înainte ca Mița să stârnească uimirea bucureștenilor pedalând la bicicletă pentru a-și menține silueta, tot pe strada Biserica Amzei, într-o casă bine ferită de ochii trecătorilor curioși, se mutase Maria Obrenovici. Tânăra, născută într-o mare familie boierească (tată îi era Costin Catargi, iar mamă, Smaranda Balș), se măritase cu prințul sârb Miloș Obrenovici. Din această uniune s-a născut Milan Obrenovici, care a ajuns regele Serbiei.

Din toate mărturiile epocii se desprinde o certitudine: era o femeie fascinant de frumoasă; avea părul bogat și negru ca abanosul, iar acesta făcea un contrast extraordinar cu ochii ei albaștri. Nu e de mirare că Alexandru Ioan Cuza a fost de-a dreptul fermecat de această făptură. Pentru a se putea întâlni cu ea zilnic, i-a cumpărat, cu 7000 de galbeni împărătești, casa de pe strada Biserica Amzei.

Cei doi s-au cunoscut în saloanele palatului din Iași, la serate în care frumusețea și grația Mariei îi uimeau pe toți bărbații prezenți. Cel care avea să devină domnitor nu a fost nici el insensibil la această apariție. Maria era tânără, inteligentă, cultivată, șarmantă și… văduvă, iar Alexandru Ioan Cuza era cunoscut ca un mare amator de aventuri galante.

Viitorul principe nu avea numai calități… Patimile i-au fost cunoscute încă din tinerețe, când și-a făcut educația în sclipitorul și libertinul Paris. După ani de destrăbălare franțuzească, întors în țară și numit pârcălab la Galați, Cuza avea un stil de viață cel puțin scandalos pentru lumea bună a vremii. Nu rata nicio petrecere, pierdea mai toate nopțile în compania unor amici ușuratici și își desăvârșea în Cazinoul gălățean una dintre marile sale pasiuni, jocurile de cărți. Astfel a pierdut mai multe moșii pe care le moștenise de la părinți.

A doua sa mare pasiune, femeile, era și ea satisfăcută din plin în cosmopolitul Galați al acelor timpuri. Iar Cuza nu refuza nicio ocazie amoroasă și, precum cel ce îi va urma la tron șaptezeci de ani mai târziu, Carol al II-lea, se bucura atât de amante din lumea bună, cât și de serviciile profesionistelor sexului.

Trăind așa cum trăia, pe picior foarte mare, nu e de mirare că a ajuns în scurt timp la o criză financiară. Pentru a o rezolva, s-a căsătorit, în aprilie 1844, cu Elena Rosetti, descendentă a unei dintre cele mai bogate și influente familii boierești. Elena era o femeie crescută în regulile stricte ale educației tinerelor boieroaice, o ființă dominată de moralitate și de simțul datoriei conjugale. Adică exact opusul mentalității soțului său. Cuza nu avea cum să îi rămână credincios… Prima și cea mai celebră relație extraconjugală a sa a fost aceea cu nevasta caimacamului antiunionist Nicolae Vogoride, Cocuța. Relația i-a și folosit politic viitorului domnitor, căci amanta sa a dat în vileag scrisorile dintre Poarta Otomană și Vogoride, prin care acesta se angaja să falsifice alegerile pentru Divanul ad-hoc, ca să se obțină o majoritate anti-unionistă. vezi mai multe...
sursa:libertatea.ro.