Dum01242021

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Oamenii lui Băsescu scot profit chiar și din cimitire

cimitireBăieții deștepți câștigă bani din orice. Și cum moartea e cea mai predictibilă afacere, nu putea fi ocolită nici ea. Mai multe primării din țară și-au concesionat cimitirele către firme private care au încasat sume uriașe. Afacerea e garantată atâta timp cât oamenii vor continua să moară în localitate. Și e și mai sigură atunci când în firme se strecoară apropiați ai edililor care au oferit generoasele contracte.

De ani de zile clopotarul Neculai Andrei urcă în turla clopotniței din Cimitirul Eternitatea din Piatra Neamț pentru a trage sforile clopotelor masive din bronz. Și de fiecare dată când smucește sfoara cu o mână își face câte o cruce cu cealaltă. Căci atunci când limba lovește metalul de vibrează toți pereții clopotniței, se gândește că a venit momentul să se prăvălească toată construcția în care nimeni nu a mai investise de un un amar de ani.


Investiții minime, profit maxim

Clopotnița pe sub care trec în fiecare zi mii de oameni e un pericol public. Chiar în timp ce Nicolae Andrei ne vorbește o țiglă de un kilogram s-a desprins, a alunecat de la locul ei și s-a prins de o bucată de scândură rămânând acolo agățată, imprevizibilă precum un creion pus să stea  pe un fir de ață. „Anul trecut au  căzut țigle numai pe mașinile parcate la bază și au spart parbrizele. Dar se putea mai rău. Când e adus mortul în cimitir, preotul oprește coloana chiar aici în fața ei ca să facă slujenia de intrare la cimitir. Doamne ferește de un vânt puternic că imediat cade de acolo sus și pe mort, și pe vii. Va fi  catastrofă! Vă imaginați că dacă vine o țiglă din aia de acolo sus poate să îi crape capul cuiva. A zdrobit mașini, da'poi capul unui om!”, exclamă  Neculai Andrei.

La începutul anului  clopotarul nu a avut liniște să tot privească cum i se mișcă sub tălpi ditamai construcția așa că s-a dus la primărie să ceară socoteală. Nu avea prea mari speranțe, că de ani de zile țipă în stânga și în dreaptă că se duce șandramaua și nimeni nu l-a luat în seamă. „Am fost în audiență la primărie și mi s-a zis că nu mai aparține de primărie clopotnița. Că aparține de o firmă care a preluat în concesiune”. O căutare atentă în arhiva primăriei Piatra Neamț ne-a arătat că încă din  anul 2006 două din cele mai mari cimitire ale orașului au ajuns în administrarea unei societăți private, M&D Mens Srl, care s-a obligat în schimbul banilor pe care îi încasa de la cetățenii orașului să îngrijească hectarele pe care se întind locurile de veci ale pietrenilor.  E greu de de înțeles ce înseamnă această „îngrijire” dacă te bazezi doar pe ce se vede cu ochiul liber. Acum două luni, când reporterii Jurnalul Național au fost acolo, în albia râului care traversează cimitirul erau munți de gunoaie, de la resturi de țigle la scutece. Era și de înțeles de ce: ca să găsești un coș de gunoi în cimitir era la fel de greu cu a găsi zombi. Situația nu e de ieri de azi. Dacă răsfoiești presa locală sau vorbești cu localnicii afli că problema mizeriei și a proastei administrări a cimitirelor se ridică de ani de zile. Clopotarul are o explicație ironică: „Băieții deștepți nu fac investiții. Băieții deștepți vin în fiecare zi la ora 15, iau traista cu bani  și la revedere pa! Așa e în fiecare zi, program original!”. În replică firma în cauză ar fi probat la primărie cu documente în toți acești ani investițiile făcute.

Un pomelnic de taxe pentru cine trebuie

Potrivit contractului în schimbul acestor servicii de curățenie și de pază pe care le-ar presta în acte,  firma are dreptul să încaseze de la muritori o listă de taxe lungă cât un pomelnic: „taxe de concesiune”, „tarife anuale pentru întreținere”, „taxe de cedare-preluare loc de veci”, „taxă de prestație”, „tarife de înhumare”, „tarife pentru folosirea capelei”, „tarife de exhumare după 7 ani”, „tarife de exhumare înainte de 7 ani”, „tarif de reînhumare”, „tarife pentru accesul autoturismelor în incinta cimitirelor”. Iar banii curg cu duiumul căci valoarea taxelor sunt pe măsură:o înhumare costă până la 400 de lei iar concesionarea unui loc de veci 1100 lei. Veniturile firmei au crescut astfel continuu. Potrivit datelor de la Ministerul de Finanțe firma a încheiat anul 2010  cu încasări de 683.000 de lei ca la ultimul bilanț, din 2014, să ajungă la 823.000, dar cheltuielile pe hârtie au depășit în fiecare an veniturile. vezi mai multe...
sursa:jurnalul.ro