Dum05242020

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

"Zgonea l-a manipulat pe ambasadorul american să susţină legi staliniste." Întâlnirea dintre Hans Klemm și Valeriu Zgonea, pusă la zid tocmai din SUA

manipulatÎntâlnirea dintre ambasadorul SUA, Hans Klemm, și președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a fost pusă la zid de multe persoane din țara noastră, printre care și fostul premier, Victor Ponta. Dar iată că o reacție interesantă vine de peste ocean, din Statele Unite ale Americii.

Chris Terhes, președintele Romanian Community Coalition atrage atenția că "superimunitatea" avocaților nu este decât o prevedere normală, susținută și de Curtea Supremă a SUA. Legat de întâlnirea dinte Zgonea și Klem, acesta acuză că președintele Camerei Deputaților l-ar fi manipulat pe ambasadorul SUA să susțină o lege stanilistă, informează stiripesurse.ro

"Am citit pozitia DNA referitoare la modificarile la legea avocatilor si ma intreb serios daca aceasta institutie intelege ce inseamna o ancheta penala intr-o democratie, respectarea drepturilor omului si rolul pe care procurorul, intr-un stat de drept, il are in procesul penal. Spun intr-un stat de drept, pentru ca din pozitia DNA transpare ca aceasta nu imbratiseaza jurisprudenta CEDO, ci jurisprudenta sovietica a lui Stalin, implementata in Romania de Vishinski, care a stalinizat justitia.

Pentru cei care nu stiu, dreptul si organizarea judecatoreasca din Republica Populara Romana au preluat intocmai sistemul de organizare a procuraturii din URSS unde, dupa desfiintarea puterii judecatoresti ca putere in stat, atributiile de control al legalitatii au fost preluate de procuratura.

Cu alte cuvinte, in Uniunea Sovietica nu exista separatie a puterilor in stat (legislativa, executiva si judecatoreasca), ci numai partidul care era in tot si toate. Justitia, din putere distincta in stat, asa cum e intr-o democratie, a devenit o "functie" a statului, a partidului. Consultantii sovietici au adus in Romania modelul implicarii Securitatii in justitie, model pastrat pana azi si legalizat de premierul Ciolos. Pentru ei justitia nu era despre administrarea dreptatii, cum e intr-o democratie, ci despre executarea unei functii a statului dupa cum e ordinul.
Toti cei trimisi la Canal, in lagare de munca, in temnitele comuniste au fost trimisi in baza unei hotarari judecatoresti. A fost aceea, insa, justitie cu adevarat?

Modelul de justitie sovietic stalinist implementat in Romania de Vishinski "se caracterizeaza prin anularea prezumtiei de nevinovatie, singurele dovezi utilizate de acuzare fiind marturiile acuzatiilor ("smulse" prin metode violente), acestea fiind suficiente pentru ca instanta sa pronunte condamnarea la moarte. Odata intrati in "malaxorul" justitiei, acuzatii nu mai aveau scapare, sfarsind in fata plutonului de executie." (din cartea Stalinizare si destalinizare)

Citind modul cum DNA pune problema relatiei de confidentialitate dintre avocat-client, ai senzatia ca sursa lor de drept este Stalin si nu CEDO. DNA vrea ca avocatul sa devina denuntator impotriva propriului client, asa cum era in URSS si s-a implementat in Romania.

Grav este ca CSM si-a insusit acele argumente staliniste, aruncandu-si in ridicol rolul constitutional pe care-l are de "garant al independentei justitiei".

Toata isteria cu "supraimunitatea" avocatilor e o mare minciuna si manipulare ordinara. Curtea Suprema a SUA chiar a spus ca aceasta relatie de confidentialitate avocat client este unul dintre cele mai vechi privilegii si ajuta la infaptuirea justitiei. vezi mai multe...
sursa:b1.ro

Stiri mai vechi: