Ma06282022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Justiţia română nu recunoaşte hotărârile judecătoreşti prin care Mohammad Munaf a fost achitat în Irak

re hotJudecători Curţii de Apel Bucureşti au luat act de documentele transmise de Ministerul Justiţiei, care atestă faptul că, în 2011, Mohammad Munaf a fost achitat definitiv de către Curtea Federală de Casaţie a Republicii Irak, documente pe care, însă, instanţa nu le recunoaşte. Ghidul jurnaliştilor români răpiţi, în anul 2005, la Bagdad, ceruse, încă din septembrie 2015, instanţei să solicite aceste documente, pe baza cărora şi-a întemeiat contestaţia în anulare împotriva unei hotărâri, pronunţată, în anul 2008, tot de către Curtea de Apel Bucureşti, prin care a fost condamnat la zece ani de închisoare pentru terorism. În 2006, în timp ce se afla în custodia forţelor americane, Mohammad Munaf a fost condamnat la moarte, prin spânzurătoare, de către un judecător al Tribunalului Penal din Bagdad. Doi ani mai târziu, el a fost achitat, fiind găsit nevinovat, sentința rămânând definitivă în 2011, când a fost eliberat.

Cu toate acestea, condamnarea din România a rămas definitivă, pentru că Munaf nu a reuşit să o atace cu apel. În aceste condiţii, Mohammad Munaf este “beneficiarul” a două decizii judecătoreşti care se bat cap în cap. Aflat, însă, în custodia autorităţilor române, el va trebui ca, pe lângă executarea celor zece ani de închisoare, să plătească fiecăruia dintre cei trei jurnalşti români, Ovidiu Ohanesian, Sorin Mişcoci şi Marie-Jeanne Ion, câte două milioane de euro cu titlu de despăgubiri morale.

Procesul prin care fostul partener de afaceri al lui Omar Hayssam, Mohammad Munaf, a formulat o contestaţie în anulare împotriva sentinţei Curţii de Apel Bucureşti, pronunțată în anul 2008, prin care a fost condamnat la zece ani de închisoare pentru terorism şi complicitate la răpirea celor trei jurnalişti români în Irak, a fost soluţionat, la sfârşitul săptămânii trecute, pe fond. Cererea a fost respinsă, magistraţii nedorind, totodată, nici să lămurească modul în care Mohammad Munaf a fost adus în România, în luna septembrie a anului trecut, aceasta fiind o a doua cerere expresă a condamnatului formulată în contestaţie. vezi mai multe...
sursa:jurnalul.ro

Stiri mai vechi: