Joi02252021

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Poveştile strict secrete din sânul Bisericii. Preoții „recuperatori”, noul model de duhovnic

preoti recÎn ultimii ani s-au înmulțit cazurile de preoți caterisiți pe motive care țin mai puțin de ordin spiritual și mai mult de ordin material. Oameni ai Bisericii acuză că banii au început  să guverneze lumea lor. Preoții care nu produc suficient sunt înlăturați fără menajamente.

Soarele se lasă printre turlele uriașe ale catedralei din Bacău iar lumina se scurge portocalie pe luciul tablei care acoperă lăcașul. În fața lui,  preotul Andronache privește cerul fără nori și oftează: „Ierarhii se cred Dumnezeu pe pământ iar noi sclavii lor. Rolul preotului nu mai e acela de duhovnic, ci de recuperator: ia de la săraci și dă la bogați, bogații fiind episcopii. Dacă nu-ți ții gura sau dacă nu cotizezi ești dat afară, asta este regula”.

„Ne formează cum să prostim oamenii”

Într-o zi din 1997 preotul Irinel Andronache, proaspăt absolvent de seminar, urca pieptiș drumul înfundat care ducea spre spre biserica de țară unde fusese repartizat. Avea să slujească într-un sat amărât cu oameni săraci, dar primise cu bucurie locul.

După patru ani avea să simtă pentru prima dată gustul amar al lăcomiei superiorilor săi. Fusese avansat la o parohie mai mare pe  merit. Dar imediat a venit cineva din Arhiepiscopie și i-a spus: „Vezi  că, na! ai schimbat parohia, trebuie să contribui și tu cu ceva, că așa se dă!”. În total spune că a fost nevoit să se împrumute și să dea șpagă 8.000 de dolari pentru a unge rotițele care se mișcaseră pentru el.

Apoi au urmat 13 ani de liniște. În 2014 preotul Irinel Andronache este acuzat, pe nedrept spune el, că vindea enoriașilor de la biserica sa lumânări mai ieftine decât cele impuse de Arhiepiscopia Romanului și Bacăului care impunea din acelea scumpe cât o franzelă. Drept pedeapsă, i s-a luat parohia unde a slujit atâta amar de vreme și a fost mutat disciplinar într-un alt loc. Asta în ciuda eforturilor sale de a renova biserica și casa parohială. Dar preotul a refuzat. Și a chemat presa.

Cu lacrimi în ochi a spus către toată țara: „Eu renunț cu cea mai mare plăcere. Cu condiția ca Preasfințitul să îmi returneze banii pe care i-am dat în 2002, care mi-a cerut ca șpagă pentru parohia Cernu și plec. Nu-mi mai trebuie nici preoție nici haine nimic. M-am săturat de această biserică care se face la noi aici, totul este pe bani”.

A trebuit imediat să suporte consecințele ieșirii sale publice, că a avut curajul să își înfrunte superiorii direct. A fost caterisit. Pentru că nu fusese pregătit în viață decât să îl slujească pe Dumnezeu și pentru că acum toate bisericile îi sunt interzise, preotul Irinel a trebuit să o ia de la zero. Astăzi, și-a găsit de lucru în Occident, dar este liniștit și cu sufletul împăcat. vezi mai multe...
sursa:jurnalul.ro