Lun03082021

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Teoriile conspirației sunt mai vehiculate decât cea a sinuciderii. Condrea risca zeci de ani de închisoare. Aritmetica în penal

teo sinPatronul firmei care a vândut spitalelor din România apă chioară în loc de dezinfectanți a murit duminică seară, într-un accident auto, pe drumul dintre localitățile Buftea și Corbeanca, iar moartea lui lasă în urmă zeci de teorii ale conspirației și de întrebări fără răspuns. Românii nu cred că a fost sinucidere, ci conspiraţie, deși varianta suicidului este susținută aproape în totalitate de probe.

Din primele cercetări reiese că șoferul nu a frânat, a circulat cu viteză foarte mare și s-a lovit pe partea stângă de trei copaci, în linie, constatări care întăresc teoria intenției lui Condrea de a-și pune capăt zilelor. Cu toate acestea, deja se vorbește despre o neîncredere generalizată în expertize și în anchetă dacă se va concluziona că patronul Hexi Pharma s-a sinucis.

Camerele video din localitatea Corbeanca au surprins imagini cu mașina lui Dan Condrea, care se deplasa cu viteză redusă prin localitate, cu câteva minute înaintea accidentului. Aceste imagini nu spun nimic, însă, despre ceea ce s-a întâmplat ulterior. „Eu sunt convins că a fost intenționată intrarea în copac, dacă ne gândim că a intrat cu partea stângă. Când scapi mașina de sub control, din instinct te protejezi pe tine, dar faptul că el a intrat cu partea stângă îmi spune mie că a făcut-o intenționat. De la ultimele imagini surprinse pe camerele video din Corbeanca, până la locul accidentului este o distanță de circa 10 kilometri, suficient pentru a accelera, dacă intenția lui ar fi fost să se sinucidă. El n-a vrut să distrugă mașina, ci să moară el. Faptul că el era considerat un as al volanului confirmă faptul că și-a ales această metodă. Dacă lovitura era pe mijlocul mașinii, ar fi rămas în pom, dar fiind pe partea stângă, mașina a pivotat, s-a dus mai departe. Ca să intri direct în pom pe o șosea perfect dreaptă, înseamnă că ți-ai dorit asta”, a explicat, pentru Jurnalul Național, Titi Aur, pilot şi instructor auto, unul dintre cei mai buni specialişti români în probleme automobilistice. Varianta sabotajului pică din start dacă luăm în calcul faptul că Dan Condrea putea încetini, chiar și dacă ar fi rămas fără frâne, dacă ar fi folosit frâna de motor, fiind pe drum drept, foarte puțin aglomerat – spun specialiștii.

Prevedererile noului Cod Penal și noului Cod de Procedură Penală fac posibilă cumularea pedepselor, astfel încât Dan Condrea ar fi putut ajunge la peste 65 de ani de închisoare cu executare, dacă ar fi fost judecate toate dosarele în care i s-ar fi constatat vinovăţia. Deşi nu a mai existat un astfel de caz, de la intrarea în vigoare a noilor coduri s-au dat condamnări cumulate de peste 25 de ani chiar şi pentru infracţiuni economice, mai mult decât pentru crimă sau pentru viol. Acesta ar fi fost primul caz care ar fi putut ajunge la o condamnare-record, conform noilor prevederi, deoarece ar fi fost luate în calcul cel puţin 50 de contracte şi oricâte cazuri ale pacienţilor afectaţi. “Urma să fie schimbată încadrarea juridică a faptei, la înșelăciune cu efect deosebit de grav, pentru prejudiciu mai mare de un milion de euro sau alte consecințe. Pacienții afectaţi de produsele de proastă calitate sau familiile victimelor s-ar fi putut constitui în parte civilă. Numai la infracțiunea de înșelăciune se predeve o pedeapsă de la trei la cincisprezece ani, iar celelalte fapte s-ar fi adăugat, urmând ca pentru fiecare să primească o treime din pedeapsă. Dacă ar fi primit un an pentru fiecare, ar fi ajuns la cel puțin 65 de ani de pușcărie”, explică Dan Antonescu, specialist criminolog, fost şef al Serviciului Omoruri din Poliţia Capitalei. vezi mai multe...
sursa:jurnalul.ro