Joi09292022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Ultima ora:
Back Sunteți aici:Home

Articole

Povestea „eminenţei cenușii” din spatele patronului Hexi Pharma

Povestea „eminenţei cenușii” din spatele patronului Hexi Pharma“Jurnalul Naţional” a intrat în posesia a două hotărâri judecătoreşti care descriu în amănunt modul în care Victor Miron Panaitescu, “eminenţa cenuşie” din spatele patronului Hexi Pharma, Dan Alexandru Condrea, a dat tunuri de peste 109 miliarde de lei vechi unor societăţi de valori mobiliare, prin furtul unor acţiuni, tranzacţionarea pe bursă a acestora, fără acordul titularilor de drept, precum şi utilizarea unei reţele de complici ce au utilizat, atât în cadrul unor operaţiuni notariale, dar şi în tranzacţiile efectuate, de documente de identitate falsificate. În total, Panaitescu are la activ trei condamnări  - de 11 ani şi 12 ani, pentru furt, şi de alţi 2,9 ani de închisoare, pentru ucidere din culpă, fiind, în prezent, pus sub învinuire de DNA şi în dosarul “Hexi Pharma”, pentru spălare de bani. Despre aceasta, prima soţie a lui Condrea, Laura Georgescu, a dezvăluit faptul că era “interfaţa” Hexi în relaţia cu Ministerul Dezvoltării, condus de Elena Udrea, pentru contracte cu finanţare din fonduri europene.

Fostul administrator al firmelor aparţinând grupului Hexi Pharma, Victor Miron Panaitescu, are de restituit SIF Oltenia peste 600.000 de lei, ca urmare a unei decizii judecătoreşti prin care a fost condamnat la 11 ani de închisoare pentru furt de acţiuni. Anul trecut, apartamentul său a fost scos la licitaţie de un executor judecătoresc, care a reuşit să obţină pe el suma de 180.000 de lei. Acest imobil, însă, este menţionat într-un alt dosar penal, unde Panaitescu a fost condamnat, în 2005, la 12 ani de puşcărie pentru furtul unor acţiuni la ASIROM, în valoare de alte 9 miliarde de lei vechi.

Tranzacţii ilegale fără acordul titularilor de drept

În luna decembrie a anului 1999, Victor Miron Panaitescu, mâna dreaptă a lui Dan Alexandru Condrea, a fost trimis în judecată de către procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti pentru furt calificat, complicitate la fals şi la uz de fals. Alături de el, au mai fost deferiţi instanţei de judecată alţi doi complici ai acestuia, Ciprian Robert Sava şi Nicolae Lazin.

Potrivit rechizitoriului întocmit de anchetatori, la vremea respectivă, în perioada decembrie 1998 – februarie 1999, Miron Panaitescu, în calitate de administrator de fapt al Societăţii de Valori Mobiliare SVM Valinvest SRL Baia Mare, împreună cu celelalte două persoane, au încheiat contracte de intermediere de valori mobiliare cu SVM Expert Broker Group SA Bucureşti, SVM A/A Invest Bucureşti şi SVM KGT Invest SRL Gherla, judeţul Cluj, cărora le-au transmis ordine de cesionare de acţiuni dobândite în urma procesului de privatizare în masă la un număr de 36 de societăţi comerciale, operaţiuni care au fost efectuate fără acordul posesorilor acestor valori mobiliare. Procurorii au constatat că, în urma acestor tranzacţii, s-a cauzat, la vremea respectivă, un prejudiciu în valoare de 8.973.252.270 lei vechi.

Din acelaşi document, aflăm că, în vara anului 1999, Miron Panaitescu i-a propus unui bărbat, acţionar majoritar la SVM Grim SA, să vândă împreună acţiuni pe piaţa de capital, fără a avea acordul titularilor, motivând faptul că, pentru aceasta, avea nevoie de o societate de valori mobiliare ca si intermediar şi, respectiv, de datele acţionarilor în registrele diferitelor societăţi. Planul lui Victor Miron Panaitescu consta în transformarea unei societăţi de valori mobiliare într-o societate de tip “carcasă”, căreia să-i fie deschis un cont în bancă şi prin intermediul căreia să se efectueze tranzacţii frauduloase. Acţionarul SVM Grim SA a refuzat această propunere. vezi mai multe...
sursa:jurnalul.ro