Joi01202022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Cât a investit statul român în sistemele „big brother”

Cât a investit statul român în sistemele „big brother”Scandalul public, generat de scrisoarea deschisă înaintată de mai multe organizaţii nonguvernamentale către Comisia Europeană şi mai multe instituţii ale statului din România, pe marginea proiectului „SII Analytics”, pentru care Serviciul Român de Informaţii a câştigat o finanţare de 25 de milioane de euro, dezvăluie doar o etapă intermediară a unui plan pus la punct încă de acum trei ani, referitor la măsurile de monitorizare a tuturor operaţiunilor derulate de persoanele fizice pe teritoriul naţional. În prezent, se află în dezbatere publică proiectul de lege iniţiat de Guvernul României privind securitatea cibernetică, proiect legislativ în care SRI va avea rolul de coordonator al Consiliului Operativ de Securitate Cibernetică. În acest sens, odată integrate aceste proiecte, absolut orice utilizare a spaţiului virtual va fi monitorizată din punct de vedere al ameninţărilor privind securitatea naţională.
 
Comisia Europeană a aprobat finanţarea cu 25 de milioane de euro a proiectului SRI intitulat „SII Analytics”, considerat de APADOR-CH şi de alte ONG-uri drept un atentat la adresa drepturilor fundamentale ale cetăţenilor. Asta în condiţiile în care Legea 677/2001 privind prelucrarea datelor cu caracter personal a fost analizată de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului, stabilind că nicio instituţie publică nu poate oferi datele colectate unei alte instituţii fără a avea consimţământul sau fără a înştiinţa persoana vizată.

Legea Securităţii Cibernetice, următorul pas

Însă aceasta nu este singurul plan al statului cu privire la eficientizarea tehnicilor de monitorizare a populaţiei. La începutul acestui an, Guvernul Cioloş, prin Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, a pus în dezbatere publică proiectul de lege privind Securitatea Cibernetică a României. În 17 februarie 2016 a avut deja loc o întâlnire între iniţiatorul proiectului legislativ şi principalii furnizori de servicii şi de reţele de comunicaţii electronice din România.

Potrivit acestui proiect de lege, va fi înfiinţat un Sistem Naţional de Securitate Cibernetică, organism ce se va afla în directa coordonare a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, printr-un Consiliu Operativ de Securitate Cibernetică. Această din urmă structură va fi, la rândul ei, coordonată tehnic de către Serviciul Român de Informaţii, adică de iniţiatorul proiectului „SII Analytics”. Din acest Consiliu Operativ de Securitate Cibernetică vor face parte, ca membri, consilierul premierului pe securitate naţională, secretarul CSAT şi reprezentanţi ai MAPN, MAI, MAE, MCSI, SRI, SIE, SPP şi ai Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat. vezi mai multe...
sursa:jurnalul.ro