Sam10312020

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Tupeu: Mircea Băsescu vrea afară după 4 luni de puşcărie

Tupeu: Mircea Băsescu vrea afară după 4 luni de puşcărieDupă nici patru luni de când a fost încarcerat în Penitenciarul Poarta Albă, pentru că vindea libertatea ca pe o marfă, Mircea Băsescu a depus, la înstanţă, o cerere de liberare condiţionată. Solicitarea vine într-un moment în care familia Băsescu se află în mijlocul unui scandal penal de proporţii legat de punerea sub acuzare a Ioanei Băsescu pentru instigare la spălare de bani.

Cererea de liberare condiţionată a fost formulată de către Mircea Băsescu, fratele fostului preşedinte al României, în data de 29 septembrie 2016 şi înaintată Judecătoriei Medgidia, pe raza căreia se află Penitenciarul Poarta Albă. Solicitarea a primit număr, iar dosarul s-a constituit pe rolul secţiei penale a acestei instanțe, care urmează să o judece, pe fond, în data de 13 octombrie.

Potrivit prevederilor Noului Cod Penal, liberarea condiţionată poate fi dispusă de instanţa de judecată dacă persoana condamnată a executat efectiv ce puţin două treimi din pedeapsă, dacă aceasta nu depăşeşte zece ani. În cazul lui Mircea Băsescu, acesta a împlinit vârsta de 60 de ani, motiv pentru care se încadrează în prevederile alineatului 2 al aceluiaşi articol, care arată că, “în cazul condamnatului care a împlinit 60 de ani, se poate  dispune liberarea condiţionată după executarea efectivă a jumătate din durata pedepsei, în cazul închisorii care nu depăşeşte 10 ani”.

Cu opt luni mai devreme decât îi permite legea

Fratele lui Traian Băsescu a fost condamnat definitiv, de către Curtea de Apel Constanţa, în data de 16 iunie 2016, la patru ani de închisoare pentru trafic de influenţă, în dosarul în care a cerut şi primit suma de 600.000 de euro de la familia Anghel, promiţând că îl va scoate din puşcărie pe interlopul Bercea Mondial. Din această pedeaspă de patru ani, instanţa a scăzut, în ceea ce-l priveşte pe Mircea Băsescu, perioada în care s-a aflat în arestul Poliţiei Capitalei sau în arest la domiciliu, respectiv un an de zile, între 19 iunie 2014 şi 24 iunie 2015.

Un calcul simplu arată că, din pedeapsa principală de 48 de luni de puşcărie, Băsescu mai avea, la momentul pronunţării hotărârii definitive de condamnare, de executat cel puţin 24 de luni până când ar putea fi liberat condiţionat. Din acestea, se scad cele 12 luni petrecute în arest preventiv şi arest la domiciliu, rămânând un rest de 12 luni închisoare. Scăzând, din nou, cele patru luni petrecute deja în penitenciar, solicitarea de liberare condiţionată putea, legal, să fie formulată abia după executarea a încă 8 luni, respectiv la mijlocul lunii iunie a anului viitor. Cu toate acestea, cererea de liberare condiţionată a fost înaintată instanţei în 19 septembrie. vezi mai multe...
sursa:jurnalul.ro