Joi10292020

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Mişcarea sindicală tot mai mică, liderii ei tot mai bogaţi

Mişcarea sindicală tot mai mică, liderii ei tot mai bogaţiLa începutul anilor 90 era adevăraţii lideri ai României. Nici un guvern nu putea rezista presiuniilor lor, când sub gemurile Palatului Victoria  zeci de mii de oameni scandau împotriva puterii. Erau şefii noii mişcări sindicale. Treptat, puterea multora dintre ei a depăşit sfera sindicală. Au început să impună sau să schimbe directorii marilor fabrici datorită influenţei tot mai mari pe care o câştigau în sfera partidelor, iar de aici la a intra în afaceri şi politică nu a mai fost decât un pas.

Privind retrospectiv, constatăm că majoritatea liderilor sindicali sunt cam aceiaşi de peste 20 de ani. Pentru ei realegerea în funcţiile de conducere a devenit un simplu exerciţiu mascat de democraţie, iar a fi lider sindical a devenit o profesie în sine. O profesie foarte bine plătită comparativ cu veniturile salariaţiilor pe care îi reprezintă. Pentru că au crezut că legea nu este aceaşi şi pentru ei, unii au intrat la puşcărie.

Primul tun: patrimoniul UGSR

Cel mai mare tun pe care l-a dat tânăra mişcare a fost preluarea patromoniului turist al Uniunii Generale a Sindicatelor din România(UGSR). Vorbim de un patromoniu evaluat la acea dată la sute de milioane de dolari. Autorii loviturii au fost confederaţiile sindicale CNSLR ( condus de Victor Ciobea), Frăţia  ( condus de Miron Mitrea) şi ALFA ( condus de Bogdan Hossu) care au dispus după bunul plac de acest patrominiu. Ulterior, din conturile UGSR au dispărut 2,8 milioane de dolari şi 4,7 miliarde de lei. După 26 de ani, instanţa a constatat în mai anul acesta că, de facto, UGSR nu s-a desfiinţat niciodată, iar cele trei confederaţii sindicale nu aveau niciun drept să-i preia patrimoniul. Acum pe fir a intrat şi DNA. vezi mai multe...
sursa:jurnalul.ro