Vi10302020

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Dosarul Microsoft. Șapte foști miniștri puteau ajunge în fața judecătorilor. Se tem să n-aibă soarta lui Gabriel Sandu

Dosarul Microsoft. Doar unul dintre miniștrii implicați în păgubirea statului cu peste 200 de milioane de dolari, este vorba despre Dan Nica, nu a putut fi audiat în ultimii doi ani în dosarul Microsoft. Restul de 7 demnitari urmăriți penal puteau fi trimiși în judecată.

În timp ce fostul ministru de la Comunicații, Gabriel Sandu, se află de câteva zile în teminiță, alți opt membri de guvern, implicați în tranzacțiile cu licențe Microsoft și nu numai, nici nu au fost trimiși în judecată. DNA a cerut începerea urmării penale din septembrie 2014. Imunitățile și probele sigure care să explice exact ce sumă a intrat în buzunarele miniștrilor au îngreunat ancheta.

Deși dosarul se numește Microsoft, conform anchetei procurorilor, reprezentanții firmei nu au nici o implicare în faptele de corupție anchetate. Microsoft a oferit prin intermediul lui Claudiu Florică, dealer al companiei americane prin SRL-ul Fujitsu Siemens Computers, produse la preț redus cu 47%. Omul de afaceri a decis să ceară prețul întreg de la stat, iar discountul de 47% să-I împartă sub formă de mită cu miniștrii de la Educație, Comunicații, Finanțe și cu secretar general al Guvernului, după cum susțin anchetatorii.

Pe lângă această lovitură, miniștrii sunt suspectați că au aprobat și alte contracte cu firma lui Claudiu Florică și Siveco, achiziții făcute la prețuri de 30-50% mai mari decât cele de pe piaăa. Prejudiciul total ar fi de peste 200 de milioane de dolari.

Cei opt care au scăpat de temniță până în acest moment sunt suspectați de procurori inclusiv de primirea unor mite importante, spălare de bani, trafic de influență și abuz în serviciu.
Cine putea merge în sala de judecată în Dosarul Microsoft

Dan Nica, ministru al Comunicațiilor, nu poate fi anchetat pentru că Parlamentul European nu a aprobat cererea în plen. Procurorii susțin că au date din care reiese că Nica a pretins și primit o parte din mitele de 20 de milioane de euro plătite de Claudiu Florică prin offshore-uri. vezi mai multe...
sursa:libertatea.ro

Stiri mai vechi: