Ma11242020

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Ce contracte cu statul mai primesc denunţătorii DNA

Ce contracte cu statul mai primesc denunţătorii DNAÎntr-o ţară în care îmbogăţiţii nu păţesc nimic şi rămân şi cu banii câştigaţi ilegal doar dacă toarnă un politician de top, abilitatea de delator este răsplătită prin contracte cu statul. Gheorghe Boeru, turnătorul „greilor” Sebastian Ghiţă şi Andrei Chiliman, tocmai are motive de sărbătoare: a depăşit 100 de milioane de euro câştigaţi de pe urma statului, prin cele 100 de contracte primite. Fost general de aviaţie, Boeru a fost implicat, de asemenea fără răspundere penală, şi în celebrul dosar Nitramonia, alături de Fatih Kesser.

Pe 30 septembrie 2016, Secom SA Drobeta-Turnu Severin a atribuit prin încredinţare directă un contract privind „Asistenţa tehnică pentru managementul proiectului şi supervizarea lucrărilor pentru proiectul Reabilitarea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canal în judeţul Mehedinţi”. Regia publică de apă din Mehedinţi a ales direct Romair Consulting SRL Bucureşti, invocând o situaţie de urgenţă extremă. Valoarea contractului, de 1.581.170 de lei, fără TVA, reprezintă doar o mică parte din ce a reuşit până acum să adune această firmă din banii publici.

100 milioane de euro din 100 de contracte

Între 2007 şi 2016, Romair Consulting SRL a primit nu mai puţin de 100 de contracte publice, în valoare de 100 de milioane de euro. Printre clienţii firmei deţinute de Gheorghe Boeru se află companii de apă din Buzău, Sibiu, Bârlad, Satu Mare, Ministerul Mediului, Ministerul Agriculturii etc. Cel mai mare a fost semnat în februarie 2015 cu RAJA Constanţa, de la care a încasat 6,75 milioane euro, în timp ce Hidro Prahova a cotizat cu 6 milioane de euro, Compania de Apă Buzău a plătit 2,5 milioane de euro şi exemplele pot continua. Numai anul în curs, Romair Consulting SRL a beneficiat, prin trei contracte, de peste 5 milioane de euro. Aşa a ajuns firma lui Boeru, specializată în activităţi de inginerie şi consultanţă tehnică, să raporteze pentru anul 2015 o cifră de afaceri de 69.999.854 lei şi o marjă de profit impresionantă, de 14.613.350 lei.

Şpăguitorul, liber după ce a turnat

În iunie 2015, Gheorghe Boeru a fost reţinut de DNA Ploieşti în dosarul lui Iulian Herţanu, cumnatul lui Victor Ponta. Boeru era acuzat de dare de mită, cumpărare de influenţă şi evaziune fiscală, după ce a dat şpagă, în perioada 2010-2011, conducerii Hidro Prahova SA, în schimbul unui contract de peste 25 de milioane de lei pentru firma sa, Romair Consulting. În acelaşi dosar mai sunt cercetaţi, printre alţii, Mircea Cosma, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi deputaţii Vlad Cosma şi Sebastian Ghiţă, cei din urmă fiind acuzaţi de sprijinire a unui grup infracţional organizat. vezi mai multe...
sursa:jurnalul.ro

Stiri mai vechi: