Joi09292022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Ultima ora:
Back Sunteți aici:Home

Articole

Sute de clujeni învatati cum sa salveze vieti. Maratonul Resuscitării – Winter Edition, a fost organizat de profesionistii de la SMURD Cluj

Timp de 8 ore, medici si paramedici voluntari SMURD Cluj au fost la dispozitia oricarei persoane a dorit sa afle ce trebuie sa faca atunci cand este pusa in situatia de a acorda primul ajutor. Scopul Maratonului Resuscitarii este de a veni în întâmpinarea nevoii de cunoaștere a manevrelor de resuscitare de bază de către toată lumea.      

În cazul unui stop cardio-respirator (SCR), suportul vital de bază câștigă minute importante în lupta cu viața, până la sosirea cadrelor medicale specializate. Studiile efectuate au demonstrat că persoanele cărora li se aplică rapid manevrele de resuscitare au cele mai mari șanse de recuperare după instalarea unui SCR.

„De ce sunt importante aceste manevre? Pentru că sunt salvatoare de vieți. Dacă ele sunt inițiate, șansa victimei să supraviețuiască este crescută considerabil. Cu fiecare minut care trece și în care nu se fac manevre de resuscitare, șansele de supraviețuire scad. În momentul în care se instalează stopul cardio-respirator, sângele nu mai circulă prin corp și creierul nu mai este perfuzat. Într-un interval de 5-6 minute, creierul va începe să moară. Atunci, prin manevre de resuscitare, cel care este pe margine poate «să cumpere» timp pentru cel care are nevoie. Din orice punct al Clujului în care te-ai afla, nu ai cum să ajungi cu ambulanța în 5-6 minute și atunci dacă cineva face manevre de resuscitare, creierul este perfuzat și echipa care ajunge la fața locului poate să îi salveze viața persoanei respective", Mihai Oprea, coordonator Maratonul Resuscitării – SMURD Cluj.

Toata lumea a putut participa, indiferent de varsta, fara a fi nevoie de o inscriere prealabila.

Metoda de predare utilizata a fost hands-on, în grupe de câte 2-5 cursanți, coordonați de 2 medici/paramedici SMURD, timpul mediu de predare fiind de 20-25 minute. Manevrele au fost explicate si demonstrate cu manechinele specializate, iar cursantii au putut exersa ei insisi manevrele, simuland situatii reale.  Totul s-a desfasurat sub forma unei discutii deschise cu voluntarii SMURD.

Tehnicile dobandite în cadrul evenimentului, pe lângă cele referitoare la siguranța salvatorului, recunoasterea urgenței și activarea sistemului de urgență, includ suportul vital de bază al adultului cu masajul cardiac extern, ventilațiile si dezobstrucția cailor aeriene, iar pentru doritori, aceste manevre au fost predate și în ceea ce priveste suportul vital de bază pediatric (al copiilor) care diferă de cel al adultului.

Ceea ce își doresc medicii și paramedicii voluntari SMURD prin acest proiect este în primul rând să îi determine pe oameni să considere absolut normală ideea de a cunoaște tehnicile de executare a manevrelor de resuscitare.

„Chiar dacă pașii sunt mici în această direcție și introducerea unor cursuri obligatorii de prim ajutor în școlile din România se lasă încă așteptată, în final totul se rezumă la ideea de a fi sigur că ai făcut tot ce ți-a stat în putință pentru a salva viața celui de lângă tine, fără a te întreba cum ar fi fost dacă ai fi putut face mai mult”, Mihai Oprea, coordonator Maratonul Resuscitării – SMURD Cluj.