Joi02252021

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Statul pe scaun şi consecinţele sale asupra sănătăţii

efectele negative ale statului prea mult pe scaunMulţi oameni petrec zilnic ore în şir în faţa calculatorului, iar acest obicei este extrem de nociv pentru sănătate.

Statul pe scaun pe perioade îndelungate afectează coloana vertebrală, slăbeşte tonusul cardiac, creşte riscul de obezitate şi diabet zaharat, încetineşte circulaţia sângelui, creşte nivelul de colesterol şi poate favoriza chiar apariţia cancerului.

 Studiile statistice arată că 40% dintre pacienţii cu dureri de spate au căpătat problemele de care suferă ca urmare a posturii incorecte şi a utilizării calculatorului pe perioade îndelungate. Unii sunt constrânşi să petreacă mult timp la birou în faţa calculatorului chiar de meseria pe care o deţin.

Statul cu orele în faţa calculatorului este extrem de dăunător mai ales pentru copii, care sunt mult mai predispuşi să capete leziuni şi deformaţii ale coloanei vertebrale precum cifoză sau scolioză. Copiii din ziua de azi păşesc în lumea jocurilor video de la vârste foarte fragede, iar acest obicei este foarte periculos pentru creşterea şi dezvoltarea lor corporală. Potrivit cercetătorilor, statul la calculator pe o durată mai mare de 2 ore pe zi creşte riscul de leziuni vertebrale şi articulare.

Aşadar, copiii cu vârste sub 12 ani nu trebuie lăsaţi să petreacă mai mult de 2 ore pe zi în faţa calculatorului. Dar şi adulţi trebuie să ia măsuri în această privinţă! Dacă munca îţi impune zilnic această postură de lucru, ia cât mai multe pauze de la ceea ce faci, ridică-te în picioare şi fă câţiva paşi ca să previi agravarea durerilor de spate şi de gât.

Efectele statului pe scaun – o scurtă prezentare

Leziuni ale organelor interne

Boli cardiace

Pe timpul statului pe scaun, muşchii ard mai puţine grăsimi iar circulaţia încetineşte, ceea ce înlesneşte formarea cheagurilor la inimă. Statul pe scaun pe perioade lungi de timp a fost corelat cu problemele de tensiune mărită şi hipercolesterolemie, iar persoanele sedentare sunt de două ori mai predispuse la riscul de boli cardiovasculare comparativ cu persoanele active.

Supraactivarea pancreasului

Pancreasul produce insulină, un hormon care transportă glucoza către celule. Dar celulele din ţesuturile musculare inactive au o responsivitate redusă la insulină, ceea ce determină pancreasul să producă acest hormon în cantităţi tot mai mari, rezultatul fiind apariţia diabetului şi a altor boli. Un studiu din 2011 a arătat că răspunsul insulinic începe să scadă chiar şi după numai o zi de stat pe scaun.

Cancer de colon

Studiile au corelat statul pe scaun cu un risc mai ridicat de îmbolnăvire de cancer de colon, cancer mamar şi cancer endometrial. Motivul exact nu este cunoscut, dar una dintre teorii susţine că excesul de insulină încurajează înmulţirea celulelor canceroase. O altă explicaţie ar fi aceea că sedentarismul determină o înmulţire a radicalilor liberi în organism, potenţiali agenţi cancerigeni. vezi mai multe...
sursa:secretele.com

Stiri mai vechi: