Ma08092022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Dragnea îşi face Secret Service: „Doi ș`un sfert”, în subordinea PSD

Dragnea îşi face Secret Service: „Doi ș`un sfert”, în subordinea PSDServiciul secret al Ministerului de Interne este o miza uriașă pentru actuala putere. Surse politice susţin că Liviu Dragnea plănuieşte reorganizarea fostei divizii „doi ș`un sfert” pentru a pune serviciul secret al MAI la dispoziţia PSD, prin intermediul ministrului de Interne, Daniela Dan, unul dintre soldaţii cei mai disciplinaţi ai partidului.

Structura și competența fostei divizii „doi ș`un sfert” din cadrul MAI, modificată prin Ordonanță de Urgență de guvernul Cioloș, a strârnit nemulțumiri încă de la finele anului trecut. Fostul ministru de Interne Dragoș Tudorache declara la acea vreme că direcția de informaţii a ministerului va răspunde în fața Parlamentului, ordonanța Cabinetului Cioloş stabilind și modul în care urma să fie numită conducerea DGPI, așa cum a fost redenumită vechea structură. Astfel, şeful serviciului secret urma să fie numit de către premier, la propunerea ministrului de Interne, cu avizul CSAT. Ordonanţa tehnocraţilor stabilea şi trecerea unei părți importante a tehnicii operative a serviciului, precum și a unor active din patrimoniu, către alte structuri ale Poliției sau ale Direcției Generale Anticorupție.

Ordonanţa tehnocraţilor, pe făraş

Ordonanța de urgență a guvernului Cioloș a ajuns în Parlament, acolo unde urmează să fie dezbătută în Comisia de Administrație si cea pentru Apărare și Ordine Publică. Programată pentru dezbateri în această săptâmână, ordonanța a fost amânată la solicitarea PSD. Surse din comisie susțin că deși motivul oficial a fost acela al unui răgaz pentru a vedea cum decurge reorganizarea, motivul principal ar fi, de fapt, intenția majorității PSD-ALDE de a respinge ordonanța în Parlament și de a propune un nou cadru legislativ pentru serviciul secret al Internelor. Aceleași surse susţin că este posibil ca Direcţia Generală de Protecţie Internă să fie din nou reorganizată, de data aceasta după placul actualei puteri. După ce fostul ministrul Dragoș Tudorache și-a numit oamenii în structură, actuala putere ar vrea să se descotorosească de aceştia, iar acest lucru ar putea fi făcut prin respingerea ordonanţei în Parlament. Totodată, pe fondul conflictului dintre Liviu Dragnea și premierul Sorin Grindeanu, șeful PSD intenţionează să ceară trecerea exclusivă a serviciului sub autoritatea ministrului de Interne, Carmen Dan, unul dintre oamenii cei mai fideli lui Dragnea. Acest lucru ar presupune îndepărtarea premierului de pe linia numirilor în conducerea DGPI și revenirea la forma anterioară anului 2012, atunci când șeful „doi ș`un sfert” era numit printr-un ordin al ministrului de Interne și nu de către prim-ministru, așa cum se întâmplă în acest moment. vezi mai multe...
sursa:jurnalul.ro