Dum11272022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Cum au ajuns FEMEILE să conducă lumea. Psihologia evoluţiei femeii din cele mai vechi timpuri până în prezent

Cum au ajuns FEMEILE să conducă lumea Psihologia evoluţiei femeii din cele mai vechi timpuri până în prezentCu ocazia Zilei Femeii, psihologul ziarului Libertatea prezintă modul în care sexul frumos a evoluat de-a  lungul istoriei pentru ca în prezent să se afle pe picior de egalitate cu bărbaţii. Află cum erau femeile percepute în diverse perioade istorice şi motivele pentru care bărbaţii le considerau inferioare.

În ziua de astăzi femeile sunt pe drumul către a prelua la propriu şi la  figurat conducerea planetei. Au funcţii de şefe de state şi de guverne, gestionează multinaţionale iar mintea femeii tinde să depăşească în abilităţi intelectul bărbatului  tocmai datorită inteligenţei afective pe care femeile o au în genetica lor. Nu a fost însă mereu aşa. De-a lungul istoriei femeia a fost percepută  având statut social şi existenţial net inferior tagmei masculine. Femeile erau  vazute doar ca purtătoare de copii, bărbaţii luau decizii pentru ele iar dreptul de vot şi l-au căştigat pentru prima oară abia în 1918 în Germania şi Anglia. Iată parcursul istoric al femeii din preistorie până în prezent.
“Femeia s-a ocupat de gătit încă din preistorie”

Preistoria este perioada în care omenirea nu ieşise încă total din sălbăticie iar civilizaţia se rezuma la comunităţi răsfirate de oameni. De atunci s-au cristalizat rolurile astfel încât bărbaţii, pentru că erau  mai masivi corporal, mergeau la vânătoare iar femeile, mai mici fizic, găteau ceea ce vânau aceştia. Aceste două roluri erau la fel de importante din punct de vedere social pentru că astfel reuşeau să întreţină comunităţile, familiile, copii. Cu toate astea statutul femeilor era  unul de subordonare faţă  de bărbaţi iar aceştia considerau gătitul, creşterea copiilor şi îngrijirea lor ca şi activităţi care nu se ridică la importanţa indeletnicirilor masculine precum vânatul, construirea caselor, protejarea comunităţilor etc. vezi mai multe...
sursa:libertatea.ro