Ma07052022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

ZORBA, SPECTACOL EXTRAORDINAR DE BALET, ÎN PREMIERĂ NAȚIONALĂ ABSOLUTĂ

 

NIC 7225 - Conf. presa ZORBA - 23.05.2017Opera Națională Română din Cluj-Napoca a gazduit vineri, 26 mai 2017, evenimentul extraordinar al acestei primăverii lirice, oferit în premieră națională absolută: Spectacolul de balet ”ZORBA”,de Mikis Theodorakis. Pus în operă pentru prima dată pe o scenă din țara noastră, spectacolul-premieră oferă spre primă audiție națională această capodoperă elenă emblematică, aranjată pe muzica celui mai mare compozitor grec contemporan, Mikis Theodorakis, în concepția artistică de excepție semnată de Lorca Massine, unul dintre cei mai renumiți coregrafi ai lumii.

După o incursiune fascinantă debutată cu premiera sa mondială la Arena di Verona în anul 1988, continuată cu peste 5.000 de reprezentații de un succes fulminant pe scenele a peste 30 de teatre de pe patru continente, creația coregrafică-simbol ne va impresiona scena autohtonă cu inconfundabilul său parfum elen într-o amplă distribuție ce reunește soliștii, Ansamblul de Balet, Orchestra și Corul Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, sub bagheta dirijorului Adrian Morar, în concepția artistică a maestrului Lorca Massine, prezent la Cluj pentru excepționalul eveniment. Distribuția premierei îi aduce în roluri principale pe prim baleriniiDan Haja (Zorba), Mircea Munteanu (John), Andreea Jura (Marina), Augustin Gribnicea (Manolio), Liana Taloș (Madam Hortance), solista Iulia Merca (Marina). Coregrafia, libretul și conceptul scenografic îi aparțin lui Lorca Massine, Anna Kryzskow (invitată) asigură asistența coregrafică, iar Valentin Codoiu semnează adaptarea scenografică.

Spectacolul de balet prezentat în două acte și 23 de tablouri ne ademenește pe pași de dans în legendara poveste a grecului Zorba, desprins din romanul omonim al lui NikosKazantzakis, fiind însuflețit de libretul și coregrafia semnate în tușă inedită de Lorca Massine, care privește acest balet precum o expresie

sublimă a contrastelor,a intersecțiilor antiteticedintre temperamentul exploziv și liniștea celebrală, prudentă, o filosofie de viață construită în jurul dimensiunilor apolinic și dionisiac. Toate se regăsesc în întâlnirea acaparantă dintre Zorba și noul său prieten John,americanul proaspăt sosit în satul grecului care încearcă să îl învețe pe străin îndrăzneala și bucuria. Tocmai această dimensiune dionisiacă a eroului l-a fascinat pe semnatarul baletului, Lorca Massine afirmând că se regăsește în caracterul lui Zorba, în trăirea după instinct și înfruntarea vieții cu deschidere, bucurie și îndrăzneală.

Dansatorul și coregraful Lorca Massine s-a născut la New York și a început studiul artei coregrafice alături de tatăl său, renumitul maestru rus de balet LéonideMassine, care îi prevedea deja un parcurs strălucit. Cariera sa artistică și-a găsit împlinirea atât în ipostaza de prim balerin pe marile scene europene, precum și în calitate de coregraf, începând să monteze spectacole la doar 18 ani, înscriindu-și ulterior creațiile în repertoriile de balet ale Metropolitan Opera, Covent Garden, Teatroalla Scala, Teatrodell’Opera di Roma, Teatro la Fenice (Veneția), Teatro San Carlo (Napoli), TeatroCarloFelice (Genova), Opéra National de Paris, Staatsoper Hamburg, Teatrului Mare din Varșovia, Opera Națională din Sofia, Arena di Verona sau Odeonul lui HerodesAtticus din Atena ș.aBaletul ”Zorba”, pe muzica lui Mikis Theodorakis reprezintă încununarea creației sale coregrafice, în care Lorca Massine a și dansat rolul principal. Premiera sa absolută a fost montată pe Arena di Verona, în 1988, fiind ulterior montată și la Roma, Varșovia, Atena, Sofia, Torino, Vilnius ș.a. A fost prezentată în cadrul a diverse turnee și festivaluri internaționale, devenind accesibilă unui număr de peste 3 milioane de spectatori entuziaști din aproximativ 30 de țări de pe mapamond.

”Grecia Antică, Grecia modernă și, în fapt, toate formele de elenism m-au hrănit încă de când eram adolescent. Personajul lui Zorba este, în esență, o extensie a lui Dionis – reprezentantul mișcării, al vitalității, care sfidează raționalul și toate tipurile de îndoctrinare pe care, oricum, nimeni nu i le poate ascunde. El este adevărul pur al omenirii cu toate virtuțile și viciile sale, exponentul mentalității mediteraneene însuflețite de căldura soarelui și liberă ca vântul, în vădit contrast cu logica și gândirea occidentală.

Este aproape imposibil să reziști farmecelor dansului, când acesta devine la fel de necesar ca oxigenul. În acel moment se petrece miracolul fuziunii între mișcare și viața însăși.Totodată, captivanta idee a nemuririi m-a marcat într-o asemenea măsură, încât a trebuit cu orice preț să o transpun în ipostază coregrafică.

Chiar și acum, la 30 de ani de la nașterea baletului Zorba și după mii de reprezentări pe patru continente, audiența încă reacționează cu sensibilitate la contactul cu acest imn al vieții, bucurându-se, împreună cu mine, de rolul catartic al artei dramatice.” (Lorca Massine)

Acest ”imn al vieții” a provocat o senzațiece urma să facă istorie, declanșând explozia fără precedent a încasărilor din întreaga lume, printr-un balet și o capodoperă simfonică adaptată de

M. Theodorakis după coloana sonoră creată inițial pentru celebrul film cuAnthony Quinn. Fascinantul stil de viață grecesc a acaparat inimile publicului odată cu ecranizarea filmului ”Zorba Grecul” din anul 1964, dar și prin intermediul musical-ului ”Zorba”, prezentat în premieră la 16 noiembrie 1968 pe scena Imperial Theatre de pe Broadway – nominalizat un an mai târziu pentru opt premii Tony.

Într-o completare armonioasă, baletul scris în 1987 de Mikis Theodorakis, în coregrafia lui Lorca Massine, a conferit la rândul său operei lui N. Kazantzakis dimensiunile unui mit, de mare impact și în zilele noastre. Parcursul coregrafic expus de Massine redă dramele celor cinci personaje principale (Zorba, John, Marina, Madame Hortance și Manolios) cu o expresivitate impresionantă, susținută de muzica autentică și dinamica impresionantă a dansului. Muzica spectacolului aduce atribute revoluționare, precum le numește coregraful, reprezentând o fuziune de stiluri, de la cel folcloric la stilul neo-clasic, modern ori de esență jazzisticăpe alocuri, adresându-se orchestrei clasice de opera. Toate redau transparent și pline de substanță o culoare locală unică și un aer mereu proaspăt, menținut de-a lungul tuturor acestor ani.

Cu fiecare nouă reprezentație Baletul ZORBA continuă să spună povestea acestui fascinant personaj, un om al contradicțiilor și un suflet liber, care își trăiește viața după propria filosofie. O poveste despre dragoste, prietenie, pasiune, în care ne regăsim cu toții.

De la Paris la Rio, de la Roma la Buenos Aires, Israel, Australia și Orientul Mijlociul – aplauzele fulminante și entuziasmul publicului vor răsuna și în sala de spectacol a Operei Naționale Române din Cluj, cu ocazia premierei ”Zorba” de Vineri, 26 mai, a reprezentațiilor din 28 mai și 7 iunie, precum și în Piața Unirii din Cluj, pe data de 2 iulie 2017, cu ocazia spectacolului extraordinar montat în aer liber în încheierea Stagiunii 2016-2017,toate fiind evenimente memorabile ce vor atinge inimile întregului public!

Biletele tuturor reprezentațiilor ”Zorba” puse în scenă la Opera Națională Română din Cluj-Napoca vă sunt disponibile la Agenția teatrală și online, pe www.biletmaster.ro.

Stiri mai vechi: