Dum09192021

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

De ce trebuie apărat de populism venitul minim garantat

raluca-turcanDeclarație politică privind venitul minim garantat (VMG)

Stimată doamnă Turcan,
Stimați deputați PNL,
instigați la ură de clasă. De ce doriți să luați oamenilor venitul minim garantat, și acela meschin de mic, printr-un proiect legislativ populist? Așa cum instigau comuniștii în anii 50, la fel o faceți voi, dar dintr-o perspectivă deopotrivă neoliberală și neoconservatoare.
În lipsa dvs de viziune, d-nă Turcan, beneficiarii de venit minim garantat (VMG) sunt niște leneși care refuză locuri de muncă, dar care de fapt nu există.
În lipsa dvs de viziune, dnă Turcan, beneficiarii de VMG stau prin conace și limuzine.

Chiar dacă există abuzuri, și acelea exagerate politic și mediatic, acestea pot fi corectate, dar abuzurile nu justifică renunțarea la o minimă solidaritate socială. Ce sens are acest proiect legislativ, altul decât unul populist, din moment ce venitul minim de inserție va înlocui oricum VMG din 2018? Dnă Turcan, blamați persoanele nevoiașe pentru deprivarea cu care se confruntă, deși deprivarea rezultă din cauze structurale, macro-economice și sociale pe care ei înșiși nu au cum sa le modifice. Cât ați fost la guvernare, puteați să creați mai multe locuri de muncă, nu să luați acum firimiturile săracilor.

Pentru că în România, solidaritatea este chiar minimă, după cum dați dovadă dvs prin demonizarea categoriilor sărace.
Știți care sunt cheltuielile pentru combaterea excluziunii sociale, dnă Turcan? România cheltuie 0,2% din PIB  față de 0,8% media în UE 28 (Austria -1%, Ungaria-0.8%,Franța-1%) în 2015. La fel de penibil stăm și raportat la cheltuielile bugetare în privința VMG: avem 0,4% față de 1,8% din media UE 28.
Este România un stat de asistați sociali atunci? Doar în propaganda dvs, care căutați un țap ispășitor facil pentru a explica incompetența dvs politică, valabilă, de altfel, și pentru PSD, în politicile sale sociale, și în țara, după mai mulți indicatori, care este cea mai inegală țară din UE.
Cui îi pasă de inegalitate îi pasă de democrație. Cui îi pasă de democrație se solidarizează cu cele mai marginale categorii pentru că nu o vom duce bine ca nație într-o societate extrem de polarizată.

Știți ce număr de beneficiari de VMG avem? 243.000. Suma lunară este de 15 milioane de euro. Vi se pare mult? Suma medie de beneficiar este de 280 de lei. Pentru banii ăștia refuză românii să muncească sau din cauză că partidele care s-au succedat la guvernare nu au creat locuri decente de muncă? Valoarea VMG în România este printre cele mai mici din UE ca pondere în salariul minim. În 2017, ponderea VMG în salariul minim brut este de 10%. În 2012 ponderea era de 21%, iar România era deja pe ultimul loc în UE în ceea ce privește ponderea  VMG în salariul minim, față de Austria care plătea 77% din salariu, Italia sau Slovacia 50%.

Valoarea venitului minim garantat pentru o persoană singură este de 142 lei. Iar valoarea pragului de sărăcie pentru o persoană singură este de cca 530 de lei (fără a lua în calcul plata unei chirii). Deci, ajutorul social reprezintă mai putin de o treime din minimul necesar ca o persoană să nu trăiască sub pragul de sărăcie (asa cum este calculat de Institul Național de Statistică).
Dnă Turcan, înainte să le interziceți beneficiarilor de VMG drepturile pentru presupusul lor refuz de a munci, trebuie să citiți Legea Venitului Minim Garantat (L. 416/2001), care condiționează acordarea ajutorului social de:

1. prezentarea lunară a unei adeverințe de la Agentia Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) care atestă că persoana nu a refuzat un loc de muncă ce i s-a prezentat de către AJOFM, că a participat la cursurile de calificare profesională și la târgurile de forță de muncă organizate de AJOFM. Aceste obligații revin și celor din mediul rural, care trebuie să se deplaseze lunar (uneori de mai multe ori) la sediul AJOFM situat în municipiile județene pentru a îndeplini aceasta condiție. Adeverința se cere de către titularul prestatiei de la sediul AJOFM și se depune de către acesta la Primărie.

2. efectuarea lunară a „muncii în folosul comunității”, adică un număr de ore de muncă efectuate în contul ajutorul social primit, calculate ținându-se cont de valoarea ajutorului social.
În bugetul total al Ministerul Muncii si Justitiei Sociale dedicat măsurilor sociale, cu excepția cheltuielilor cu pensiile și cu indemnizația de șomaj, care au propriile lor bugete distincte, în perioada ianuarie-septembrie 2016 s-a cheltuit DOAR 7.6% din bugetul măsurilor de asistență socială pentru ajutorul social VMG. Restul s-a plătit pentru alocații pentru copii, prestații pentru persoanele cu dizabilități, indemnizația pentru concediul plătit pentru creșterea copilului etc.
Trebuie să mai știți, dnă Turcan, că într-o lună în care familia nu aduce adeverința de la AJOFM sau nu face muncă în folosul comunității, pe luna respectivă plata ajutorului se suspendă.
Am făcut interviuri ca cercetător și activist cu beneficiari de VMG, cu oameni mai săraci în general, și îi înțeleg de ce se întorc spre PSD, care doar declarativ îi sprijină. În condițiile în care aproape jumătate din țară e săracă și în risc de excluziune socială, dnă Turcan, când mai propuneți proiecte legislative populiste, documentați-vă în prealabil. Cu astfel de măsuri, nu e de mirare că PSD e la guvernare, iar PNL în vrie. USR va crește doar dacă va sprijini jumătatea săracă a României și doar atunci va uni țara.