Articole
Miercuri: Discutia Guvernului despre Ordonanta privind plata defalcata a TVA!
- Detalii
- Categorie: Politica
- Publicat: Miercuri, 30 August 2017 15:30
- Scris de Business Forum
- Accesări: 481
Guvernul intentioneaza sa discute in sedinta saptamanala proiectul Ordonantei privind plata defalcata a TVA, unul dintre proiectele mult criticate de catre reprezentantii comunitatii de afaceri.
"In sistemul de TVA companiile actioneaza ca si colectori in numele bugetului, in sensul ca emit facturi, colecteaza taxa, isi deduc propria TVA aferenta achizitiilor, iar ce ramane, adica TVA de plata, ar trebui sa o vireze la buget. Mecanismul de plata defalcata a TVA presupune ca autoritatile “renunta” la aceste servicii de colector imputate in mod normal contribuabililor, si-si colecteaza TVA in mod direct. Adica cumparatorul nu va mai plati TVA din factura de achizitii catre furnizor, ci va vira in mod direct respectiva TVA intr-un cont la dispozitia autoritatii fiscale", explica Daniel Anghel, lider CEE Taxe si Impozite Indirecte Pw.
Rationamentul platii defalcate a TVA
Revenind la colectarea TVA, in privinta platii defalcate a taxei, autoritatile fiscale renunta practic la serviciile de colectori ale contribuabililor, cel putin pentru operatiunile din anumite sectoare de activiate, si preiau in mod direct sarcina colectarii. Acest mecanism este menit sa anuleze orice posibilitate de frauda in materie de TVA – bineinteles frauda care ar putea fi asociata acestor tranzactii – nu vorbim de tranzactiile anterioare de pe lantul comercial. Mecanismul in discutie se poate aplica doar in baza unei derogari admise de Comisia Europeana („CE”), care, de regula, se acorda pentru o perioada limitata de timp.
Lipsa intermediarilor (contribuabilii) in procesul de colectare ofera fiscului certitudinea ca suma de TVA ajunge integral, si la timp, la destinatie (in contul Trezoreriei). Nu sunt intarzieri la plata si, mai ales, nu e posibila evaziunea.
Si totusi, exista si efecte mai putin placute ale acestui mecanism. Pornind de la noile obligatii administrative – evidentierea separata a tranzactiilor supuse acestui mecanism din necesitati de verificare a lor de catre autoritati, actualizarea sistemelor IT asa incat sa „recunoasca” noul tip de tranzactii, organizare interna care sa permita plata separata a TVA catre contul indicat etc, pana la prefinantarea TVA de catre furnizorii care sunt nevoiti sa aplice acest mecanism. Prefinantarea vine din faptul ca, spre deosebire de sistemul standard de plata a TVA, companiile care au contracte cu statul doar achita TVA catre furnizori, insa nu mai incaseaza TVA din facturile pe care le emit catre institutiile publice. Astfel avantajul utilizarii cash-ului pe o anumita perioada de timp se transfera la bugetul de stat.
Societatile care sunt in relatie directa cu statul vor inregistra o pozitie constanta de TVA de recuperat, TVA pe care va trebui sa-l solicite la rambursare de la fisc. Asta in conditiile in care suntem deja martorii unui proces mai indelungat de rambursare a TVA catre societatile din Romania.
Prin urmare, pentru a contrabalansa acest dezavantaj Ministerul Finantelor trebuie sa aplice si o procedura speciala/ prioritara de rambursare a TVA, asa incat sa faciliteze recuperarea taxei prefinantate de companii.
Cu privire la evaziunea fiscala – tinta declarata a acestui mecanism, desi intr-adevar ea va fi imposibila la nivelul acestor tranzactii, nimeni nu ne garanteaza ca ea nu va „cobori” pe lantul tranzactional, catre operatorii mai mici si mai multi, asadar mai greu de identificat si contracarat.
Ce se intampla in alte state membre
Italia - In contextul in care Italia descoperise fraude considerabile in materie de TVA in legatura cu livrarile de bunuri si prestarile de servicii catre autoritatile publice, printr-o solicitare adresata Comisiei Europene (“CE”) inca din 2014, autoritatile italiene au obtinut in 2015 permisiunea CE pentru implementarea mecanismului de plata defalcata a TVA. Acest lucru a fost posibil printr-o masura speciala de derogare de la dispozitiile Directivei TVA (derogare de la art. 206 si 226). Astfel de derogari se autorizeaza in general pentru a simplifica procedura de colectare a TVA sau pentru a preveni anumite forme de evaziune fiscala sau de frauda.
Pana de curand, Italia a aplicat acest mecanism doar in privinta livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii efectuate catre autoritatile publice. Lunile trecute, Italia a cerut CE extinderea domeniului de aplicare al mecanismului de plata defalcate a TVA si pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii catre societatile controlate de autoritatile publice centrale si locale, precum si catre o serie de societati cotate la bursa. Tinand cont si de extinderea solicitata recent, Italia va fi autorizata pana la sfarsitul anului 2020 sa aplice acest mecanism special de plata a TVA.
In paralel, Italia a introdus si alte masuri de combatere a evaziunii fiscale (facturarea electronica, verificari incrucisate in baza datelor declarate de contribuabili etc) context in care urmeaza ca in cativa ani sa reanalizeze eficacitatea mecanismului de plata defalcate a TVA.
Totodata, in anumite conditii, Italia autorizeaza furnizorii care aplica acest mecanism sa compenseze TVA pe care nu au primit-o de la clientii lor cu alte taxe datorate in Italia, limitand, astfel, problema fluxului de lichiditati care aparea pentru societatile platitoare de impozite in Italia. In plus, cel putin la nivel declarativ, Italia si-a reformat procedurile de rambursare a TVA, iar rambursarea catre acesti furnizoiri s-ar realiza in mod prioritar.
Polonia – in luna mai 2017, Ministerul polonez al finantelor a prezentat un proiect de modificare a legii TVA, care are ca principal scop asigurarea unei mai mari stabilitati a veniturilor din TVA, precum si prevenirea evaziunii fiscale. Pentru a atinge aceste obiective, s-a decis introducerea unui mecanism de plata defalcata a TVA, incepand cu 1 ianuarie 2018. Proiectul de lege prevede ca mecanismul platii defalcate va fi unul voluntar (cumparatorul va decide in acest sens) si se va referi exclusiv la tranzactiile dintre contribuabili persoane impozabile (B2B).Marea Britanie – se doreste implementarea unui astfel de mecanism pentru tranzactiile online B2C - intre furnizori non-EU si beneficiari persoana neimpozabile eg indivizi din Marea Britanie. Cumparatorii ar urma sa achite bunurile achizitionate online astfel: suma neta din factura catre furnizorii nerezidenti, iar TVA aferenta intr-un cont separat, direct catre autoritatile britanice. Guvernul britanic tocmai a incheiat consultarile publice pe acest subiect, urmand probail sa-l legifereze in curand.
Concluzie
Masura, in sine, nu este o surpriza, mai ales in contextul gap-ului de TVA cu care Romania inca se confrunta. Totusi, este surprinzator ca dintr-o data ministerul finantelor a identificat o frauda masiva in sectorul tranzactiilor cu institutiile de stat. Asta in conditiile in care acest sector este bine reglementat si ar trebui sa aplice regulile UE privind achizitiile publice. In orice caz, o solicitare de derogare de la CE pentru aplicarea acestei masuri va trebui justificata cu date concrete referitoare la evaziunea in acest sector care sa sustina necesitatea unei astfel de masuri. Desi implica o anumita crestere a poverii administrative, gestionat in mod corect si echilibrat, mecanismul platii defalcate a TVA poate aduce beneficii autoritarilor fiscale si chiar si contribuabililor. Echilibrarea situatiei va fi insa conditionata de o procedura eficienta/ rapida a rambursarilor de TVA catre companiile obligate sa aplice acest sistem.
Totusi, sper ca deocamdata sa ne limitam la implementarea acestui mecanism doar pentru tranzactiile cu sectorul public care poate fi un experiment pilot. Si numai dupa aceea dupa o consultare eficienta sa se contureze concluzii mai clare cu privire la oportunitatea acestei masuri.
Sursa: hotnews.ro
Articole similare:
Stiri noi:
- Apariţia legii care ar putea schimba faţa României. Laufer a declarat că noua lege a parteneriatului public-privat ar putea fi în funcţiune până la 1 octombrie! - 31/08/2017 10:45
- Convocarea Senatului în a doua sesiune ordinară a anului 2017, în ziua de vineri, 1 septembrie 2017! - 31/08/2017 08:16
- Deputatul PSD Plesoianu solicita expulzarea Ambasadorului SUA Hans Klemm! - 30/08/2017 14:04
- Ambasada Germaniei impartaseste ingrijorarea Ambasadei SUA, privind modificarea legilor justitiei - 30/08/2017 13:50
- Supraacciza la carburanti va fi introdusa in 15 septembrie si 1 octombrie! - 30/08/2017 13:45
Stiri mai vechi:
- Economia neagră înghite peste un sfert din PIB! - 30/08/2017 11:30
- Scandal Uriaş la şedinţa de plen a Consiliului Social al Magistraturii amânată! - 30/08/2017 11:11
- Pozitionarea Marii Britanii in cadrul negocierilor pentru Brexit, criticata de catre Jean-Claude Juncker! - 30/08/2017 10:43
- Ministerul Finanţelor - împrumut de 75 milioane lei până în februarie 2019, printr-o licitaţie suplimentară - 29/08/2017 12:01
- Comisia Andronic îl dă pe Maior pe mâna lui Iohannis - 29/08/2017 10:09
- Statele Unite ale Americii şi Japonia cresc presiunile asupra Coreei de Nord! - 29/08/2017 09:46
- Prim-ministrul Canadei nu mai doreste să primească refugiati din Statele Unite ale Americii - 29/08/2017 09:01
- Reuniunea Anuală a Diplomației Române: Intalnirea Ambasadorilor români din străinătate cu președintele și premierul - 29/08/2017 07:50
- Compania lui Trump ar fi încercat să obţină un acord imobiliar cu Moscova, in timp ce Trump candida pentru presedentie - 28/08/2017 09:56
- Sindicatele din educatie discută luni cu premierul Tudose privind „Existenta riscului major al unui conflict de amploare, în toamnă”. - 28/08/2017 08:44
- Liviu Dragnea: Suntem foarte aproape să avem poliţie politică în România; am speranţe că Hellvig va rezista la orice tentaţie. - 28/08/2017 08:06
- Anunț șoc al unui senator PSD! Românii care ar putea ieşi la pensie cu 3 ani mai devreme! - 28/08/2017 07:45
- După 8 luni de guvernare, PSD își face analizele - 28/08/2017 07:20
- Mara Calista (PNL): "Guvernul Tudose oficializeaza asaltul asupra Pilonului II de pensii, care incalca flagrant principiile economice" - 25/08/2017 13:45
- Inspectia Judiciara urmeaza sa incheie vineri verificarile cerute de Tudorel Toader la DNA - 25/08/2017 12:59