Mie08122020

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Ziua Limbii Române-31 August 2017

Ziua-Limbii-RomaneZiua Limbii Române, pe care o sărbătorim în fiecare an, la 31 august, este cel mai bun prilej pentru a ne afirma identitatea şi spiritualitatea şi de a onora preţioasa noastră moştenire culturală.

Limba romană este, în fapt, expresie a întregului nostru univers, individual ori comun, este suma experienţelor, trăirilor, tradiţiilor şi obiceiurilor noastre şi este călăuza sigură într-o lume din ce în ce mai diversă, complexă şi dinamică.

Azi, gândul nostru trebuie să meargă către toţi dascălii iubitori ai frumuseţii limbii, dornici de a împărtăşi această frumuseţe generaţiilor următoare de români, oriunde vieţuiesc ei în lume. Viziunea şi efortul nostru trebuie să se îndrepte către românii de mâine, cei care, ca şi noi, trebuie să îndrăgească, să protejeze şi să promoveze acest inestimabil tezaur.

În apropierea Centenarului Marii Uniri de la 1918, mai mult decât oricând, limba noastră trebuie să îşi regăsească locul binemeritat de element de legătură, de instrument fundamental al întregirii noastre ca naţiune, de consolidare a profilului nostru latin şi european.

De la vorbele simple, ale vieţii de fiecare zi, şi până la măiastra întorsătură de condei a scriitorilor români consacraţi, în cuvinte de baladă sau în lucrări ştiinţifice elaborate, limba română ne defineşte şi spune lumii întregi cine suntem: o voce unică şi inconfundabilă în marele concert al umanităţii.

Ziua aceasta reprezintă legământul nostru de a cinsti, de a păstra şi de a sărbători limba română, în toată frumuseţea, profunzimea şi curăţenia sa.