Vi09252020

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Calcularea specialiştilor privind riscul producerii unui Armaghedon cauzat de un asteroid sau o cometă!

cometaCalculând cât de des se adună stelele în norul Oort specialiștii au calculat care este riscul unui Armaghedon cauzat de un asteroid sau o cometă.

Coliziunea unei comete uriașe cu Pământul este unul dintre cele mai violente și cataclismice evenimente care ar putea apărea pe planeta noastră. Un astfel de incident s-a întâmplat în trecut, iar stronomii au realizat echivalentul cosmic al unei evaluări a riscurilor.

Ei au calculat cât de des se deplasează stelele în norul Oort, un spațiu vast, sferic format din miliarde de corpuri de gheață și despre care se crede că înconjoară Sistemul Solar. Stiul prezice că în următorul un milion de ani între 19 și 24 de stele vor ajunge la o distanță de 3,26 ani lumină de soare – suficient de aproape pentru a deraia în mod semnificativ cometele de pe orbitele lor.

Mai mult, nu orice cometă care a fost deplasată de pe orbita sa înseamnă ca va și lovi Pământul. Un astfel de incident depinde de un amestec între noroc și poziționarea planetei noastre în raport cu cometa. „Cu siguranță că trebuie să vă îngrijorați de tot ce se întâmplă la acea distanță”, a spus Coryn Bailer-Jones, de la Institutul Max Planck pentru astronomie din Heidelberg și autorul lucrării.

Cele mai recente calcule se bazează pe datele obținute cu ajutorul telescopului spațial Gaia, care prezintă pozițiile și traiectoriile a aproximativ 1% din 200-300 de miliarde de stele din Calea Lactee.

În constelația Calea Lactee, stelele orbitează în jurul centrului galactic. Soarele nostru completează o orbită în aproximativ 250 de milioane de ani, uneori traversând căile altor stele în întâlniri scurte stelare. Cel mai recent studiu, publicat în publicația Astronomy & Astrophysics, sugerează că aceste întâlniri apar de două ori mai frecvent decât estimările anterioare.

Anterior, oamenii de știință Gaia au arătat că cea mai apropiată întâlnire la orizont va fi o stea pitică, Gleise 710, care va avea loc în aproximativ 1,3 milioane de ani. „Gaia a descoperit că va veni mult mai aproape decât ne-am gândit. Este destul de interesant „, a spus Bailer-Jones. „Dar îmi e teamă că tot va trebui să așteptăm peste un milion de ani să se întâmple”.

În viitor, astronomii speră să-și extindă căutarea adânc în trecut, în speranța că vor găsi corpuri cerești care ar putea fi în cele din urmă responsabile de dispariția dinozaurilor, acum 66 milioane de ani.

Deși nu este sigur dacă impactul despre care se crede că a provocat această dispariție în masă a fost o cometă sau un asteroid, unii speculează că o cometă este mai probabilă, deoarece acestea tind să fie mai mari și există un risc mai mare e a provoca efecte cataclismice.

Stiudiul a fost publicat în jurul datei de 1 septembrie când cel mai mare asteroid indentificat de NASA se apropie la 7 milioane de kilometri de Pământ.

Sursa: libertatea.ro

Stiri mai vechi: