Lun09212020

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Tradiţia vie a meşteşugului fierarilor - A III-a Întâlnire Internaţională a Fierarilor!

traditie-mestesuguriCea de-a III-a Întâlnire Internațională a Fierarilor va avea loc la Sfântu Gheorghe,  în perioada 8-10 septembrie.

Scopul evenimentului organizat pentru a treia oară este aceea de a promova și a prezenta arta meșteșugului tradițional al fierarilor și valoarea fierului forjat, respectiv de a crea un forum tradițional pentru fierarii din România.

Ținutul Secuiesc încă mai păstrează și azi tradiția meșteșugului fierarilor, pe acest raționament bazându-se și meșterul fierar Nagy György, când a organizat evenimentul. În cadrul acestui eveniment, cei interesați vor putea viziona creațiile fierarilor aduse de acasă, iar în cadrul atelierelor vizuale vor putea face cunoștință cu procesele de muncă a acestui meșteșug, respectiv pe parcursul celor trei zile vor putea lua parte chiar și la o conferință profesională și un tur de studiu.

Meșterii participanți sosesc din patru țări: Italia, Polonia, Ungaria, respectiv România. Meșterii își vor prezenta meșteșugul prin propriile creații și unelete pe care le aduc de acasă. Aceștia vor expune chiar și câteva dintre propriile obiecte realizate. Printre recomandările organizatorilor se numără programe inedite ca făurirea cuțitelor și a potcoavelor pentru vaci, precum și potcovirea cailor. În prima zi a evenimentului Școala de Mânuitorilor de Sabie din Secuime va susține o prezentare, iar cei interesați vor putea învăța și ei câteva mișcări de bază.

Pe 8 septembrie deschiderea evenimentului este acompaniată de un program artistic. Cu această ocazie va avea loc deschiderea stagiunii Ansamblului de Dansuri Trei Scaune, care va susține spectacolul „Az én mesém” (Povestirea mea) de Furik Rita, regizor-coregraf. Spectacolul a fost realizat în anul 2014 și a fost prezentat de 85 de ori pe scene din Ungaria, Slovacia, Marea Britanie precum și din țară.


Povestirea mea este o adaptare în dans al basmelor fantastice cunoscute din folclorul maghiar. Pe firul textelor alese, spectacolul explorează expresivitatea lirică al poveștirilor și pune în centru corpul și mișcarea individuală ca sursă de creație. Scenografia, costumele și scenariul se inspiră din experiențele și ideile născute în perioada de pregătire și al treningurilor de dans. Regizoarea, împreună cu dramaturgul Prezsmer Boglárka si pedagogul Benkő Éva, pune accent pe plasticitatea corporală și vocală al actorilor și creează caractere simbolice, reprezentante ritualurilor de trecere specifice basmelor.„Tradițiile noastre ne inspiră încontinuu și ne ajută să dăm sens haosului care ne înconjoară. Căci basmul este mai veche și mai pur decât orice știință, în acesta se reflectă imaginea autentică al lumii” – acentuează creatorii.
Tot vineri vor evolua pe scenă ansamblurile de dansuri populare Kincskeresők și Százlábú.
Programul detaliat al evenimentului este publicat pe pagina www.kultur.ro.