Ma06222021

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Românii, încurajaţi să nu renunţe la caligrafie!

caligrafieNotitele scrise pe laptop sau pe tableta nu sunt la fel de relevante precum cele scrise de mana pe hartie - spun profesorii si expertii in caligrafie.

Acestia si-au dat intalnire la Muzeul National Cotroceni, pentru a incuraja oamenii sa nu renunte la scrisul de mana.

Grafologii sustin ca acesta poata sa spuna inclusiv daca suntem fericiti sau tristi, in timp ce tastarea la calculator ne uniformizeaza. Profesorii militeaza pentru reintroducerea caligrafiei in scoli, dupa ce materia a fost scoasa din programa la clasele primare.

Copiii de la scoala Sfintii Voievozi din Capitala au fost invitati la Muzeul Cotroceni la un atelier de caligrafie, o disciplina scoasa din scoli, dar esentiala pentru dezvoltarea personala, spun profesorii si grafologii.

Printre personalitatile care militeaza pentru scrisul de mana s-au numarat actrita Maia Morgenstern, violonistul Alexandru Tomescu si filosoful Mihai Sora, in varsta de aproape 101 ani. Desi este extrem de activ pe Facebook, acesta marturiseste ca nu se intelege prea bine cu calculatorul.

Reporter: De mana cand ati scris ultima data?

Mihai Sora: In urma cu o ora sau doua. Eu scriu de mana.

Reporter: Dar la calculator ati scris vreodata?

Mihai Sora: Cu destul de multa cazna.

"A scrie frumos inseamna si o disciplina a mintii. trebuie sa fii atent nu numai la continutul, care ar putea sa fie exprimat si intr-un mod bolovanos, ci la felul in care spui ceea ce spui" - Mihai Sora.

Maia Morgenstern: "Pot exista si mijloacele astea tehnice prin care transmitem si primi informatie foarte repede, insa a scrie si a povesti in scris cu mana noastra, nu poate sa faca decat bine, sa ne innobileze, sa ne imbogateasca".

Ana Blandiana: "Chiar niciodata nu am scris, dar nu numai poezie, dar niciun fel de text literar direct la masina de scris. Literatura e legata de scrisul de mana"

Specialistii spun ca tot mai putini oameni scriu de mana. Iar asta duce la pierderea unei laturi importante a identitatii noastre.

Scrisul fiecarei persoane difera in functie de starea pe care aceasta o are atunci cand asterne cuvintele pe hartie, de exemplu, daca este inclinat spre stanga, ne poate spune ca persoana respectiva nu s-a simtit tocmai bine.

In schimb, exista detalii care se repeta indiferent de starea pe care o avem. De exemplu, spatiile largi, lasate intre cuvinte, ne spun ca suntem o persoana independenta si ca iubim libertatea.

Cristian Dumitrescu, expert criminalist: “Spune, de exemplu daca suntem suparati, daca suntem bucurosi sau fericiti, poate sa spuna si daca iubim. in primul rand, pierdem un mod de a ne exprimA, cat se poate de personal”.

La Muzeul Cotroceni sunt expuse si scrisori sau carti postale semnate de regii si reginele Romaniei.

Stefania Dinu, director adjunct al Muzeului Cotroceni: “Regele Ferdinand avea un scris foarte caligrafic, un scris ordonat, dar cu toate acestea, foarte greu de descifrat. Era scrisul unui om asezat, unui om timid, dar si puternic in acelasi timp, un om care isi scria singur discursurile”.

Exista, insa, si cursuri speciale de caligrafie, la care oamenii platesc pentru a invata sa scrie frumos. Stiloul are si el un rol important in aceasta arta. Iar instrumentul de scris a fost inventat chiar de un roman - Petrache Poenaru.

Sursa: protv.ro

Stiri mai vechi: