Lun04122021

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

8 Septembrie 2017 - Ziua Internaţională pentru Alfabetizare!

ziua-internationala-alfabetizareÎn acest an, pe 8 septembrie, Ziua Internaţională pentru Alfabetizare este celebrată de către UNESCO şi de către comunitatea globală sub deviza "Alfabetizarea într-o lume digitală".

Această temă de actualitate ne invită să reflectăm atât asupra setului de abilităţişi aptitudini necesare în vederea adaptării fiecăruia dintre noi la o lume digitală, cât şi cu privire la dezvoltarea de programe şi politici care să fructifice oportunităţile pe care noile tehnologii le oferă în vederea creşterii gradului de alfabetizare.

În ajunul începerii noului an şcolar în România, evaluarea acestei perspective se poate dovedi extrem de utilă din punctul de vedere al valorificării suplimentare a performanţelorromâneşti validate la nivel internaţional, în domeniul IT şi al tehnologiilor digitale.  Totodată, ea trebuie să ne stimuleze să acţionăm ferm şi fără întârziere în sensul reducerii cifrelor îngrijorătoare, legate nu doar de analfabetismul propriu-zis, ci şi de analfabetismul funcţional.


Ca dascăl, ştiu că deprinderea scrisului şi cititului deschide, pentru fiecare copil, un univers al cunoaşteriişi o lume de şanse care îi vor defini destinul.  În calitate de profesori, de părinţi, de oameni politici, avem responsabilitatea de a garanta şi de a încuraja accesul fiecărui elev, al fiecărui cetăţean român, la toate resursele educaţionale care îi sunt necesare pentru a-şi atinge potenţialul real. Numai astfel putem realiza un obiectiv esenţial: dezvoltarea durabilă a României, ca stat european stabil şi prosper, cu o contribuţie semnificativă la nivel global.