Lun04122021

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Sărbătoarea de 100 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice!

drapeleBucurești și Lisabona, 13 septembrie 2017

„Sărbătorim astăzi 100 de ani de când primul reprezentant al guvernului român, deputatul Victor Ionescu, și-a prezentat la Lisabona scrisorile de acreditare ca Trimis Extraordinar şi Plenipotenţiar al României în Portugalia.

În 1919, Martinho de Brederode era acreditat la București în calitate de prim ambasador al Portugaliei, marcând stabilirea relațiilor diplomatice bilaterale, care s-au dezvoltat sub toate aspectele, deși au fost întrerupte o perioadă în contextul istoric de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Ne bucurăm să aniversăm astăzi centenarul acestor bune relații bilaterale, moment care merită să fie evidențiat.

Situate la extremitățile continentului european, Portugalia și România împărtășesc multe din valorile unei culturi semnificativ marcate de latinitate. Ni se pare, astfel, oportun să amintim felul în care marele filosof și gânditor român Mircea Eliade, fost atașat cultural în Portugalia, s-a referit la Luís de Camões și la Mihai Eminescu (articol publicat în Ação în 1942 și, apoi, în Vremea, în 1943), clasificându-i ca „doi mari poeți ai Latinității”. El a subliniat, de asemenea, semnificația contribuției acestor poeți naționali la îmbogățirea Latinității prin modul în care amândoi au transpus valorile acesteia și i-au atribuit o expresie inovatoare și universală, apropiați în atâtea feluri, deși au trăit în epoci istorice diferite (unul în timpul Renașterii, celălalt la sfârșitul secolului al XIX-lea). Este indiscutabil faptul că opera lor a îmbogățit cultura europeană în întregimea sa.
În prezent trăiesc în Portugalia zeci de mii de români, iar în România numeroși portughezi. În ambele cazuri se observă același fenomen de excelentă integrare și înțelegere reciprocă. Totodată, o dovadă în plus a strânselor relaţii interpersonale este numărul în creștere al căsătoriilor mixte.

Astăzi, relațiile bilaterale între România și Portugalia se caracterizează printr-o afinitate și identitate de puncte de vedere privind majoritatea temelor de pe agenda europeană și internaţională. Această afinitate ne motivează să continuăm drumul început cu o sută de ani în urmă și să explorăm noi modalități de cooperare.
Vom căuta să ne aducem contribuţia pentru o lume mai bună, în care locul Europei să devină tot mai relevant, permițând apărarea consecventă a valorilor noastre fundamentale”.