Lun01252021

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Coreea de Sud a detectat urme ale unui gaz toxic după testul nuclear!

test-nuclearObservatorii din Coreea de Sud au anunțat că au detectat urme ale unui gaz toxic după testul nuclear efectuat de Coreea de Nord la începutul lunii.

Gazul radioactiv Xenon-133 a fost detectat recent în nordul Coreei de Sud cu cu ocazia a nouă teste de aer efectuate, au declarat reprezentnții Comisiei de securitate nucleară din Coreea de Sud. De asemenea, detectoarele mobile au detectat de patru ori urme de xenon de pe coasta de est a țării.

„Este dificil să stabilim cât de puternic a foist testul nuclear bazându-ne pe cantitatea de xenon detectată, dar putem spune că gazul provine din Coreea de Nord“, a declarat Choi Jongbae, comisar în cadrul Comisiei.

La începutul lunii septembrie, Phenianul a anunțat că a testat cu succes o bombă cu hidrogen, care poate fi montată pe rachete balistice intercontinentale.

Seul a început colectarea de radionuclizi și a crescut monitorizarea nivelului radiațiilor în urma testului nuclear. Cantitatea de gaze radioactive detectate este de aproximativ 0,43 miliarde de cubi pe metru cub. Aceasta nu ar avea efecte asupra sănătății publice, deoarece nivelul de radiații din Coreea de Sud rămân normale, a adăugat comisia.

Xenon, un gaz incolor și inodor, apare în mod natural și se găsește în izvoarele minerale, asteroizii și atmosfera Pământului. Acesta este adesea folosit în fabricarea corpurilor de iluminat. Cu toate acestea, izotopul său xenon-133 nu se produce în mod natural. Expunerea la acest gaz poate provoca greață, convulsii și comă cu potențial letală, potrivit site-ului medical Lantheus. S-a cunoscut că provoacă cancer și efecte adverse asupra reproducerii.

Sursa: libertatea.ro