Vi10072022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Proiect de lege: "Neplătirea amenzilor rutiere în 30 de zile, şoferii vor rămâne fără carnet auto!"

politia-rutiera-2Șoferii care nu își plătesc în 30 de zile amenzile rutiere vor rămâne fără carnetul auto.

Proiectul de lege, semnat de deputatul PSD Mihai Weber, a fost depus în Parlament și urmează să intre în dezbaterea Legislativului.Potrivit propunerii legislative de modificare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, articolul 103 din OUG 195/2002, care reglementează răspunderea contravenţională, se va completa cu un nou alineat conform căruia se va dispune suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule şi tractoare agricole sau forestiere şi în cazul neachitării în termen de 30 de zile a amenzilor privind circulaţia pe drumurile publice.

În plus, autoritatea emitentă a permisului de conducere va dispune prin ordin suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule, suspendare ce operează la 30 de zile de la data săvârșirii contravenției.

Suspendarea încetează la data depunerii dovezii de achitare a amenzilor restante, potrivit propunerii legislative.


Ce spune inițiatorul: Sunt probleme cu încasarea la buget a amenzilor contravenţionale provenind din amenzile de circulație

Potrivit inițiatorului, deputatul Mihai Weber, statisticile autorităţilor competente relevă o situaţie defavorabilă din punctul de vedere al încasării la buget a amenzilor contravenţionale provenind din amenzile de circulație.

”Întrucât acestea reprezintă sume importante la bugetul de stat, neachitarea acestor obligații afectează considerabil bugetul local. În acest context este necesară o politică legislativă adecvată prin care  trebuie, pe de o parte, generate măsuri pentru creşterea gradului de încasare a amenzilor, iar, pe de altă parte, cetăţeanul trebuie să fie constrâns  să achite amenda în termenul prevăzut de lege, prin sancționarea atitudinii sa de neconformare faţă de norma juridică, suspendând exercitarea dreptului de a conduce autovehicule şi tractoare agricole sau forestiere”, mai spune deputatul.

Potrivit parlamentarului, ”este necesară o modificare a legislației în domeniu pentru a determina un comportament responsabil al conducătorilor auto, atât din punct de vedere al conduitei în trafic, cât și din perspectiva achitării obligațiilor ce decurg din încălcarea dispozițiilor în vigoare”.


”Nesancționarea adecvată a conducătorilor auto care nu își respectă obligația de a achita amenda determină perpetuarea unui comportament neadecvat în trafic, întrucât contravenientul nu resimte constrângerile impuse de măsura coercitivă, considerând faptele sale ca fiind de natură normală, asupra sa nereflectându-se cu adevărat o penalizare”, mai spune deputatul PSD.

Sursa: libertatea.ro

Stiri mai vechi: