Vi11272020

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Topul celor mai Înalte Cruci din România. Una dintre ele, se află în Cartea Recordurilor!

cele-mai-inalte-cruciSărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci – 14 septembrie – e prilejul fericit să vorbim despre... cele mai înalte cruci din România și despre recordurile pe care acestea le ating.

Cea mai înaltă cruce din lume se află în Spania, în Valle de los Caidos (Valea celor Căzuți) și, de la cei 150 de metri ai săi, comemorează jertfele din Războiul Civil din Spania (1936-1939). Dar știi că în România se află o cruce uriașă care a intrat în Cartea Recordurilor, deși este abia a douăsprezecea, ca înălțime, din lume?


Top 5 cele mai înalte cruci din România.

1) Crucea Trinitas, de pe Dealul Păun (40 m)
De departe, cea mai înaltă cruce de pe teritoriul țării noastre este cea de pe Dealul Păun (județul Iași), vizibilă din orice punct al municipiului Iași, dar și din toate satele din jur, pe distanță de zeci de kilometri, chiar și peste Prut, în Republica Moldova. Mai este cunoscută drept „Crucea Trinitas”, pentru că este, de fapt, un uriaș releul care deservește postul de radio al Patriarhiei. A fost sfințită în noaptea de 21/22 august 2006, de un sobor de preoți, în frunte cu IPS Mitropolit Daniel Ciobotea, azi Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

2) Crucea Eroilor Neamului de pe Muntele Caraiman (36 m)

Cu tot cu piedestalul său, Crucea de pe Caraiman – cum este cunoscută în chip generic – are 3,5 m. Chiar dacă nu e cât cea de pe Dealul Păun, a fost suficient pentru a intra în Cartea Recordurilor (Guinness World Records) drept „Cea mai înaltă cruce din lume ridicată pe un munte”. În topul celor mai înalte astfel de artefacte de pe glob, Crucea de pe Caraiman este abia pe locul 12, dar asta nu are de a face cu titlul pe drept obținut. Construcția a fost ridicată între anii 1926 și 1928, pentru a cinsti memoria eroilor români din Primul Război Mondial și a fost sfințită chiar în ziua Înălțării Sfintei Cruci, la 14 septembrie 1928.
Asupra istoriei ei vom reveni ceva mai jos, dar să continuăm topul.

3) Crucea de pe Muntele Mic (27 m)
Cu 12 ani în urmă, la praznicul Înălțării Sfintei Cruci, cu binecuvântarea IPS Nicolae, Mitropolitul Banatului şi a IPS Laurenţiu, pe atunci episcopul Caransebeşului, astăzi Mitropolit al Ardealului, se sfințea cea mai înaltă cruce din Banat, pe Muntele Mic, la cota 1.600, în apropiere de schitul cu hramul Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul. Monumentul înlocuiește o veche cruce de lemn, care fusese distrusă de intemperii. Începând din anul 2006, la 14 septembrie, a devenit o tradiţie pentru credincioşii bănăţeni pelerinajul la Crucea cea Mare de pe Muntele Mic.

4) Crucea de la Mănăstirea Piatra Fântânele (25 m)A fost sfințită în anul 2010 și se află în satul transilvănean Piatra Fântânele, în apropiere de o mănăstire de măicuțe. Fiind situată la 1200 m, în Pasul Tihuța, și foarte bine luminată, noaptea este vizibilă de la mare depărtare.

5) Crucea de pe Dealul Guşteriţei (17 m) și Crucea de lemn de la Borlovenii Vechi (17 m)Neașteptat, dar cea de a cincea poziție a clasamentului nostru este ocupată de două monumente, amândouă având aceeași înălțime – 17 m.


Cel dintâi la care ne vom referi este ridicat pe Dealul Gușteriței, lângă Sibiu. A fost inaugurat în septembrie 2007, când Sibiul găzduia a treia Adunare Ecumenică Europeană, cu tema "Lumina lui Hristos luminează tuturor: Speranţă de reînnoire şi unitate în Europa". Monumentul, sfințit de IPS Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, a fost ridicat în apropierea unui cimitir al eroilor căzuţi pe câmpurile de luptă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în incinta căruia veghează o cruce de comemorare.

Crucea de pe Dealul Guşteriţei are o înălţime de 17 metri şi, odată cu lăsarea serii, impresionează prin luminile fluorescente ce o fac vizibilă de la mare distanţă.Cel de-al doilea monument, având aceeași înălțime, este construit însă din lemn de gorun, și este ridicat pe unul dintre dealurile de lângă localitatea cărășeană Borlovenii Vechi, străjuind Valea Almajului dinspre Răsărit. A fost anume aleasă înălțimea de 17 metri pentru a comemora, în anușl 2013, cei 1700 de ani de libertate a credinței creștine prin Edictul de la Milano.

Cea mai înaltă cruce ridicată pe un vârf de munte, din lume, e în România.

Cu cei 2.291 de metri ai săi, Caraimanul e mai înalt decât Golgota. Dar, ca și culmea pe care a fost răstignit Iisus, a devenit cunoscut în lumea întreagă datorită unei cruci. Monument istoric de clasa A, cu valoare națională și internațională, Crucea de pe Caraiman a intrat în atenția celor de la Guiness World Records, care în august 2013 au declarat că este „cea mai înaltă cruce din lume ridicată pe un vârf montan”. Are 39,5 m - inclusiv soclul - și e luminată de 300 de becuri de câte 500 W fiecare.

Monumentul a fost ridicat la inițiativa Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, pentru a-i comemora pe eroii prahoveni din Primul Război Mondial. A fost construit între anii 1926 și 1928, iar sfințirea ei s-a făcut de Înălțarea Sfintei Cruci, pe 14 septembrie 1928.

Situată în șaua masivului Caraiman, această cruce monumentală se distinge prin câteva particularități. De exemplu, faptul că soclul din beton armat, îmbrăcat în piatră de calcar, a fost construit la 2 ani după inaugurarea crucii, pentru a putea asigura o mai bună stabilitate a ei. O a doua particularitate este dată chiar de muntele Caraiman, care are două vârfuri, unul la 2.325 m și celălalt la 2.291. Arhitecții Constantin Procopiu și Georges Cristinel au decis însă că cel de al doilea, ca înălțime, poate asigura condiții propice fixării monumentului. Astfel, cu tot cu crucea, cel de-al doilea vârf îl domină pe primul.

O altă particularitate o reprezintă anvergura brațelor crucii, care e de 7 m pentru fiecare dintre ele.

Sursa: jurnalul.ro