Lun04122021

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Deputat PNL Robert Aurel Boroianu: Proiect de lege împotriva celor care îşi iau viză de flotant ilegal!

Legea-darii-in-plataDeputatul PNL Robert Aurel Boroianu a depus la Senat o propunere legislativă care prevede că proprietarul locuinței va declara suprafața casei și câte persoane stau acolo.

Acordarea vizei de flotant va ține cont de numărul de persoane și poate fi refuzată de autorități, dacă în locuință sunt prea multe persoane. Liberalul spune că, din cauza legislației permisive, s-a ajuns ca la o adresă să stea și peste 1.500 de persoane, iar afacerea să ajungă la sume de 150 de euro pentru o viză.

Dacă proiectul de lege va trece de Senat și de Camera Deputaților, și va fi promulgat de președintele Klaus Iohannis, persoanele care își iau viză de flotant, pentru a-și rezolva diverse probleme, precum alegerea unei școli mai bune pentru copii, nu vor mai putea să primească viză de flotant în orice condiții.

Astfel, deputatul PNL propune modificarea Ordonanței 97/2005, privind evidența, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români, astfel încât să se introducă o declarație scrisă a găzduitorului, care să cuprindă suprafața utilă a locuinței și numărul de persoane din locuință.

Proiectul mai prevede că mențiunea privind stabilirea reședinței nu se acordă în cazul în care numărul de persoane pe locuință și suprafața minimă utilă  nu se încadrează în Legea locuinței 114/1996.


Parlamentarul precizează că în mass-media au apărut în ultima vreme foarte multe cazuri de luare în spațiu a mii de persoane, la o singură adresă, acest lucru sfidând logica elementară.


S-a ajuns la situații când într-o casă obișnuită aveau domiciliul 1.583 de persoane; Afacerea vizelor de flotant costă între 80 și 150 de euro

”Pentru că Ordonanța 97/2005 este permisivă, nimeni nu și-a pus întrebarea firească de altfel, cum ar putea locui sub același acoperiș, într-o casă obișnuită, cu două camere și o curte de câțiva metri pătrați, nu mai puțin de 1.583 de persoane. Astfel, legea a permis ca mii de persoane să obțină viză de flotant, pentru o singură locuință, cu aprobarea găzduitorului și a autorității”, spune deputatul PNL.

Robert Aurel Boroianu mai arată că în România, practica vizelor de flotant este veche de zeci de ani de zile.

”La acest obicei au apelat pe vremea lui Ceaușescu cei care se căsătoreau cu o persoană care avea nevoie de domiciliu în orașele mari, contra unor sume de bani. Avantajele obținerii unei vize de flotant sunt valabile și astăzi, dând posibilitatea de a se angaja într-un job mai bun sau de a accesa un credit. Afacerea s-a dezvoltat, în timp, astfel că prețurile obținute, astăzi, pentru o viză de flotant, să fie cuprinse între 80 și 150 de euro. Iar aceste sume sunt neimpozabile”, mai spune inițiatorul proiectului de lege.

Recent, un coleg al lui Boroianu, deputatul PNL Marilen Pirtea a criticat repartizarea copiilor în școli după adresa de domiciliu.
”Putem vorbi de o piață neagră a vizelor de flotant”, a transmis alesul liberal, rectorul Universității de Vest din Timișoara. El arăta că părinții aleargă prin tot orașul pentru că nu găsesc la școlile din apropiere condițiile pe care și le doresc, și că de aici se ajunge și la traficul infernal de fiecare zi.

Sursa: libertatea.ro

Stiri mai vechi: