Joi09292022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

România: Existenţa unei baze naţionale de date a resurselor minerale!

resurse-mineraleRomânia va avea o bază naţională de date cu privire la resursele minerale, odată cu aprobarea de către Guvern a Programului de cercetare geologică, a declarat, luni, într-un forum de specialitate, Anca Magdalena Chiser, secretar de stat în Ministerul Economiei.

"În ultimii ani, exploatarea resurselor României a devenit cel mai important subiect de pe agenda publică. Exploatarea şi utilizarea acestor resurse naturale epuizabile trebuie să se facă ţinându-se cont de faptul că şi generaţiile viitoare trebuie să beneficieze de ele, căci în situaţia epuizării surselor neregenerabile acestea nu pot fi re-create, recuperate.

Astfel, prin Programul de cercetare geologică, recent aprobat în Guvern, Ministerul Economiei îşi propune să realizeze constituirea unei baze naţionale de date cu privire la resursele minerale, în care să aducă clarificări asupra perspectivelor de identificare a noilor zăcăminte care să conducă la finalizarea lucrărilor geologice în zonele cu perspective de conturare a unor rezerve valorificabile. Prin acest program ambiţios vor fi conturate perimetrele cu resurse minerale din clasa energetică primară, cum ar fi minereurile radioactive, cărbunii, resursele energetice regenerabile din clasa apelor geotermale, de substanţe minerale nemetalifere cu valoare adăugată brută importantă", a menţionat Chiser.

Oficialul Ministerului Economiei a subliniat, de asemenea, că "pentru revitalizarea mineritului este urgentă şi necesară elaborarea unei Legi a minelor care să corespundă cerinţelor actuale şi care să consolideze rolul statului român prin instituirea unui sistem stabil, competitiv şi echitabil, dar în acelaşi timp şi rolul companiilor private în promovarea proiectelor, asigurarea finanţării şi a managementului activităţii miniere, dar şi de asumare a tuturor responsabilităţilor care le revin odată cu obţinerea licenţelor de exploatare".


Potrivit secretarului de stat, România are nevoie de creşterea securităţii energetice şi de acces la importante rezerve de petrol şi gaze.

Sursa: capital.ro

Stiri mai vechi: