Lun04122021

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Întrevederea d-lui Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele Senatului României, cu dl Pavel Rychetscky, preşedintele Curţii Constituţionale a Republicii Cehe!

intalnire-ccrÎn cadrul întâlnirii au fost subliniate relațiile bilaterale tradiționale între România și Republica Cehă cu accent pe legăturile istorice și punctele de vedere comune ale celor două state la nivel regional și al Uniunii Europene, privind viitorul Europei.


Discuțiile au inclus teme de interes actual pentru cei doi interlocutori precum relațiile interinstituționale între Parlamentele naționale și Curțile Constituționale, jurisprudența constituțională în România și Republica Cehă, precum și modalitățile de implementare și gradul de respectare a autorității jurisdicției constituționale.


Domnul Călin Popescu-Tăriceanu  a evidențiat rolul deosebit de important pe care îl joacă Curtea Constituțională din România în procesul de consolidare a democrației. De asemenea, domnia sa a subliniat importanţa unei strânse cooperări între cele două Camere ale Parlamentului României și Curtea Constituțională în vederea realizării unei legislații coerente și în acord cu prevederile constituționale.


Dl Pavel Rychetscky, președintele Curții Constituționale a Republicii Cehe a făcut o amplă prezentare a prerogativelor și organizării Curții Constituționale din Republica Cehă, evidențiind atât aspectele comune ale celor două instanțe, cât și elementele similare în relația instituțională cu Parlamentul ceh.


La întrevedere au mai participat și dl Valer Dorneanu, președintele Curții Constituționale a României, dl Jan Filip și dl Jiří Zemánek, judecători ai Curții Constituționale din Republica Cehă.

Stiri mai vechi: