Dum11272022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Simpozion Ştiinţific - Nicolae Titulescu!

simpozion-titulescuInstitutul Cultural Român “Dimitrie Cantemir” continuă seria de simpozioane științifice, reunite sub denumirea Figuri proeminente ale culturii române.

Miercuri, 11 octombrie 2017, începând cu ora 10.30 va avea loc cel de-al doilea simpozion româno-turc dedicat lui Nicolae Titulescu (1882 – 1941) în sala de conferințe a prestigiosului muzeu Topkapı din Istanbul.

Om de stat, diplomat, negociator, mediator al relaţiilor din sistemul internaţional în perioada interbelică, Nicolae Titulescu a contribuit la o promovare activă a României, fără precedent în istoria sa modernă.

Nicolae Titulescu  a fost nu numai un important diplomat român, dar și membru al Academiei Române, preşedinte al Academiei Diplomatice Internaţionale şi unicul preşedinte al Ligii Naţiunilor care a deţinut două mandate la conducerea acestui for.

Profundul angajament pentru menținerea păcii europene și mondiale, rolul deținut în constituirea unor formate de cooperare regională, ideile şi liniile de acţiune diplomatică au contribuit la renumele său de “ministru al Europei”.

La eveniment vor participa profesori universitari din România și Republica Turcia.

Dr. Arthur Viorel TULUȘ este profesor universitar la Universitatea “Dunărea de Jos” din Galați, director al Departamentului de Istorie, Filosofie și Sociologie din cadrul Facultății de Istorie, Filosofie și Teologie.  

- Dr. Ioan Marius BUCUR este profesor de istorie și prodecan al Facultății de Istorie și Filosofie la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

- Dr. Ömer METİN, este lector la Universitatea Abant İzzet Baysal din Istanbul.

- Dr. Bekir Yüksel HOȘ este lector la Universitatea Trakya din Edirne, cu specializări în domeniile politică și geografie regională, minorități etnice din zona Balcanilor, aspecte etnice, culturale, politice și economice din zona Balcanică etc.

- Doamna Nazare-Abdula GÜLTEN, fost cadru didactic, profesor de istorie, fost redactor șef la două reviste culturale regionale, este în prezent președinta Uniunii Democratice Turce din România, filiala Galați.

Subliniem că acest amplu program de conferințe științifice reunite sub genericul Figuri proeminente ale culturii române se înscrie în avanpremiera programului Centenar și rolul unor personalități române în realizarea Marii Uniri din 1918.

Totodată, programul reprezintă și o modalitate de promovare a unei personalități remarcabile atât pentru istoria și cultura națională, cât și cea regională și universală.