Ma05182021

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Premierul Tudose: "Creşterea deficitului bugetar în 2018 la nivelul anului 2008"!

premier-tudoseScenariul din 2008 pare să se reia.

Consum în expansiune, creditare și dobânzi în creștere, un avans economic peste așteptări. La toate acestea se adaugă nivelul deficitului bugetar. Dacă anul acesta Executivul va găsi soluții să-l păstreze sub 3% din PIB, în 2018, acesta va ajunge, aproape de nivelul din 2008, potrivit variantelor de lucru privind bugetul pentru anul viitor, aflate pe masa Guvernului și obținute de Capital.

Deficitul bugetar ar putea ajunge la 4,78% din PIB anul viitor, similar cu nivelul atins în 2008, respectiv de 4,8% din PIB.  Această îngrijorare se află pe masa Ministerului Finanţelor, care face simulări privind măsurile promise în programul de guvernare, unele aplicate, altele care urmează a fi aplicate din 2018.

„Sunt similarităţi cu perioada 2006-2008 în ceea ce priveşte structura creşterii economice şi tendinţa de rigidizare a bugetului consolidat. Sunt totuşi două diferenţe notabile. Diferenţa pozitivă se referă la poziţia externă mult mai bună,  respectiv deficitul de cont curent care se situează la circa 3% din PIB, faţă de 14% în 2007, care s-a dovedit a fi nesustenabil. A doua diferenţă semnificativă este în defavoarea momentului actual, şi anume datoria publică care s-a triplat, de la 12% din PIB la circa 38% PIB.

Această datorie - care va fi platită de copiii noştri, tocmai aceia cărora nu le putem asigura şcoli decente şi manuale - nu provine din construcţii de autostrăzi, de căi ferate de mare viteză,  de aeroporturi moderne, de şcoli sau de spitale. Triplarea datoriei a avut loc pe fondul unei administrări deficitare a economiei, în lipsa unei viziuni de dezvoltare. Cu alte cuvinte , după 10 ani suntem la fel de săraci, dar mai îndatoraţi“, a explicat, pentru Capital, Anca Dragu, fostul ministru al Finanţelor Publice.

Cheltuielile salariale adaugă o povară de peste 10 miliarde de lei în bugetul pe anul viitor. Acestea vor depăşi 8,8%  ca pondere din PIB, ajungând la 79,7 miliarde de lei, potrivit unui document de lucru aflat pe masa coaliţiei de guvernare. De asemenea, reducerea impozitului pe venit la 10% lasă o gaură de încasări în valoare de peste 11 miliarde de lei. Iar cheltuielile de capital, respectiv cele care însumează investiţiile, ar urma să crească cu doar 4 miliarde de lei faţă de valoarea bugetată în acest an.

O altă povară bugetată în variantele de lucru ale Ministerului Finanţelor şi care se regăseşte în programul de guvernare, se referă la creşterea valorii punctului de pensie de la 1.000 de lei la 1.100 lei de la 1 iulie 2018. Aplicarea acestei măsuri va însemna cheltuieli bugetare suplimentare de aproape 3 miliarde de lei. Îngrijorător este faptul că, şi în 2018, Executivul insistă să direcţioneze resursele statului către consum şi majorarea veniturilor, şi nu către investiţii.Sunt similarităţi cu perioada 2006-2008 în ceea ce priveşte structura creşterii economice şi tendinţa de rigidizare a bugetului consolidat. Sunt totuşi două diferenţe notabile.

În acest sens, o măsură care pare prioritară pentru Guvern, fiind bugetată în documentele de lucru, este majorarea pensiei minime de la 520 lei la 640 lei începând cu 1 ianuarie 2018, conform  programului de guvernare. Nota de plată a acestei măsuri este de 1,2 miliarde de lei.  Nebugetate în schimb, sunt măsuri déjà anunţate, precum, acordatea tichetelor cadou şi a voucherelor de vacanţă, finanţarea programului Start-up Nation, conform programului de guvernare, cu 2 miliarde de lei anual.

Sursa: capital.ro