Dum11272022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Marius Nica: "România - posibilitatea unei rate de absorbţie a fondurilor europene apropiată de 100%"!

euro-euro"Fenomenul corupţiei a afectat şi fondurile europene.

România a fost la primul exerciţiu de accesare a fondurilor europene şi automat, neexistând aceste mecanisme de monitorizare şi control (...), având o legislaţie dificilă pe achiziţii publice, a fost vulnerabilă. (...) Probabil dacă nu am fi permis atâtea fraude în sistem, România ar fi avut un procent apropiat de 100% absorbţie fonduri europene, pentru că am avut foarte mulţi bani europeni pe care i-am cheltuit, pe care i-am trimis la Comisia Europeană ca să-i rambursăm, dar atunci când o investigaţie din partea structurilor DNA, DIICOT a fost prezentă, România nu a mai putut primi aceşti bani din partea Comisiei Europene.

A fost o realitate. Întrebarea a fost cum putem, la nivel naţional, prin crearea acestor mecanisme de prevenţie şi control, fie că vorbim de un sistem electronic de depunere şi evaluare a proiectelor, fie de reguli noi în ceea ce priveşte procedurile de achiziţie, fie că vorbim de consultarea unor baze de date la nivel european - toate acestea reprezintă mecanisme prin care putem lupta împotriva corupţiei", a spus Nica.

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat că mecanismul de monitorizare a plăţilor informale nu s-a oprit.

"Tot din ciclul am auzit vorbe, astăzi am aflat de la una dintre colegele din Comisia Europeană că am oprit mecanismul de monitorizare al plăţilor informale în spital. Nu ştiam acest lucru şi nici nu s-a întâmplat, doar că la Comisia Europeană a ajuns această informaţie. România pe sistemul de sănătate are un mecanism de monitorizare electronic (...) şi la sfârşitul fiecărei luni sau ori de câte ori am nevoie, pot să primesc un raport şi primesc un raport şi iau măsuri", a afirmat Bodog.

Pe de altă parte, el a spus că fiecare spital are implementată propria politică de a preveni plata informală şi nu numai.

"În ceea ce priveşte corupţia din sistem, am început să luăm măsuri pentru a preveni aceste aspecte şi atunci am început să organizăm - e vorba de procedurile de licitaţie care sunt acuzate sau puse sub semnul întrebării în ceea ce priveşte corupţia celor care le organizează - organizăm proceduri de licitaţie la nivel naţional pentru achiziţia de echipamente. (...) Avem în plan pentru anul următor ca toate aceste proceduri să se centralizeze la nivelul ministerului", a adăugat Bodog.

Potrivit comisarului european pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Vytenis Andriukaitis, corupţia există în multe state, nu doar în România. El este de părere că este nevoie de acţiuni societale comune pentru a stopa astfel de fenomene.

Sursa: capital.ro