Dum11272022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Viitorul Finanţelor UE (2021-2027) - Discuţie între ministrul Ionuţ Mişa cu comisarul european Gunther Oettinger!

minister-finanteMinistrul Finanțelor Publice, Ionuț MIȘA, a avut astăzi, 26 octombrie a.c., o întâlnire cu Gunther OETTINGER, Comisar European pentru Buget și Resurse Umane.

Subiectul central pe agenda discuțiilor l-a constituit viitorul cadru financiar multianual (2021-2027) al Uniunii Europene, în contextul Documentului de reflecție privind viitorul finanțelor UE și în cadrul mai larg al dezbaterilor legate de Cartea Albă a Comisiei Europene privind viitorul Europei.
 
„Tema viitorului buget multianual al UE este una esențială pentru consolidarea proiectului european post Brexit, urmând a figura și pe agenda de priorități a Președinției Române la Consiliul Uniunii Europene din primul semestru al anului 2019. România se angajează să participe activ la procesul de definire a noii abordări financiare a UE.

În același timp, Președinția Română la Consiliul Uniunii Europene, în calitatea sa de mediator imparțial și facilitator de consens, va face un parteneriat solid cu Parlamentul și Consiliul European, în vederea constituirii unui acord în timp util în ceea ce privește toate măsurile, programele și fondurile incluse în Cadrul Financiar Multianual 2021-2027.”, a subliniat ministrul Ionuț Mișa în cadrul întrevederii cu Gunther Oettinger.
 
În privința arhitecturii viitorului cadru financiar multianual, Ministrul Ionuț Mișa a argumentat că acesta ar trebui să asigure o abordare echitabilă între noile priorități și politicile europene tradiționale, care au contribuit deja la creșterea economică și la crearea de locuri de muncă la nivelul UE. În acest sens, ministrul român a subliniat că bugetul Uniunii Europene  trebuie să furnizeze în continuare resurse importante pentru atingerea convergenței – politica de coeziune și politica agricolă comună - având în vedere că aceste politici tradiționale ale UE răspund conceptului de valoare adăugată europeană în conexiune cu valoarea adăugată pentru cetățeni.

În context, Ministrul Ionuț Mișa a apreciat că Politica de Coeziune reprezintă una dintre soluțiile viabile pentru noile provocări (criza migrației, securitatea, protejarea frontierelor externe), asigurând resursele necesare unei dezvoltări sustenabile a Uniunii.
 
Referitor la adaptarea noului cadru financiar multianual în noul climat european, ministrul român a evocat necesitatea stabilirii unui buget european cu un nivel adecvat care să răspundă atât noilor provocări, cât și obiectivelor UE. În același timp, ministrul Mișa a subliniat că viitorul cadru financiar multianual trebuie să fie mult mai flexibil, dar în același timp predictibil, cu mecanisme simplificate, astfel încât acesta să răspundă rapid noilor provocări apărute, atât în interiorul, cât și la frontierele UE.