Dum09262021

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

BVB: Pierderea statutului de piaţă emergentă!

bursa-dreamstimeÎn timp ce BVB nu a reușit nici anul acesta să avanseze la nivelul de bursă emergentă şi a rămas doar o bursă de frontieră, Bursa de la Varșovia a intrat în rândul piețelor dezvoltate, adică cele mai mari 25 de burse din lume.

Bursa de Valori nu a primit certificarea de piaţă emergentă la ultima decizie a agenţiei de evaluare FTSE Russell, adică şi-a ratat obiectivul declarat al ultimilor doi ani. Totuşi, în timp ce câţiva oficiali erau optimişti în legătură cu atingerea obiectivului, era de aşteptat să nu fim promovaţi anul acesta, cel mai important criteriu neîndeplinit fiind lichiditatea.

În oglindă, Bursa de Valori din Varşovia (WSE), care a pornit aproape în acelaşi timp cu noi crearea unei pieţe de capital în urmă cu mai mult de două decenii, a reuşit să urce în categoria pieţelor dezvoltate, adică este egală cu SUA, Marea Britanie, Germania şi Japonia în faţa investitorilor. Piaţa din Polonia face acum parte dintre cele 25 de pieţe dezvoltate din întreaga lume şi prima din blocul Europei Centrale şi de Est.


Dar, chiar dacă am pornit aproximativ în acelaşi timp (Polonia în 1991, România în 1995), polonezii sunt la ani lumină în faţa noastră. Luna trecută, WSE a înregistrat tranzacţii în valoare de circa 4,6 miliarde euro, adică aproximativ 219 milioane euro pe şedinţă, în creştere cu 10,9% faţă de septembrie 2016. Capitalizarea totală a celor 479 de companii listate se ridică la 331,5 miliarde euro, dintre care 429 sunt firme poloneze, cu o capitalizare de 155,96 miliarde euro.

La Bucureşti, capitalizarea totală pe piaţa principală este de 35,96 miliarde euro (dintre care 15 miliarde euro vin de la Erste Group), iar lichiditatea zilnică din septembrie a fost de aproape 15 milioane euro, în timp ce valoarea medie zilnică de tranzacţionare din primele nouă luni a fost de 10,67 milioane euro.  De asemenea, dacă adunăm şi companiile listate de piaţa alternativă a WSE, numărul emitenţilor de la Varşovia se apropie de o mie. La BVB, pe piaţa principală găsim 86 de companii, iar pe cea alternativă, unde au intrat şi emitenţii de pe fosta RASDAQ, se găsesc 296  de companii.

Emitenţi puţini

Cifrele ne arată cel mai bine realitatea din teren şi nu mai poate fi o surpriză faptul că nu am fost upgradaţi de către agenţiile de evaluare (pe lângă FTSE aşteptăm şi decizia MSCI – Morgan Stanley Capital International). De altfel, MCSI nu a urmat deocamdată decizia FTSE de avansare a bursei din Varşovia, dar probabil o va face în viitorul apropiat.

FTSE nu oferă criterii clare de îndeplinit pentru fiecare nivel de clasificare, dar se ştie că pune accentul pe o evoluţei clară de creştere pentru a lua decizia de avansare. România înregistrează creşteri şi în acest an la toţi indicatorii, dar nivelul la care ne aflăm este încă prea scăzut şi abia am reuşit să recuperăm pierderile din criză şi să ne fixăm pe un trend ascendent.  

Sursa: capital.ro