Lun12052022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Ionuţ Mişa - participare ECOFIN

ionut-misaMinistrul Finanțelor Publice, Ionuț Mișa, a participat la reuniunea Eurogrup în format extins și la reuniunea Consiliului pentru Afaceri Economice și Financiare al Uniunii Europene (ECOFIN), în perioada 4 – 5 decembrie 2017, desfășurate la Bruxelles (Belgia).
 
Agenda ECOFIN a inclus: Consolidarea Uniunii Bancare, respectiv propunerea de Regulament privind înființarea unei scheme europene de garantare a depozitelor, pachetul legislativ referitor la măsuri de reducere a riscurilor în sectorul financiar-bancar, precum și situația creditelor neperformante; Cooperarea administrativă în domeniul TVA; Concluziile Consiliului privind "Lista UE a jurisdicțiilor necooperante în scopuri fiscale”; Decizii ale Consiliului privind implementarea Pactului de Stabilitate şi Creştere, incluzând recomandarea revizuită pentru România pentru corectarea abaterii semnificative de la ajustarea defictului structural; Semestrul European 2018.
În legătură cu recomandarea primită de România, Ministrul Finanțelor Publice, Ionuț Mișa, a arătat că România se angajează să ia măsurile necesare pentru a nu depași pragul de deficit bugetar de 3% din PIB.
 
Referitor la anul 2017, oficialul român a menționat că deja prognoza de toamnă a Comisiei Europene confirmă angajamentul Guvernului României de a ramâne în brațul preventiv al Pactului de Stabilitate și Creștere. Pentru anul 2018, proiectul de buget propus menține deficitul bugetar sub 3% iar România își propune să ia măsuri de reducere a deficitului structural în paralel cu implementarea reformelor prevăzute în Programul de Guvernare.
 
Tot în cadrul reuniunii ECOFIN, repezentanții Comisiei au prezentat Analiza anuală a creșterii 2018, Raportul privind mecanismul de alertă pentru anul 2018 și o Recomandare a Consiliului privind politica economică a zonei euro.